Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

A hitelintézetek 2803 fedezeti lakóingatlant értékesítettek tavaly a negyedik negyedévben
A hitelintézetek 2803 fedezeti lakóingatlant értékesítettek tavaly a negyedik negyedévbenBudapest, 2017. március 1., szerda (MTI) - A hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások 2803 fedezeti lakóingatlant értékesítettek 2016 negyedik negyedévében, 264-gyel többet, mint az előző negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból. A fedezeti lakóingatlanok mintegy 62 százalékát (1730 darab) a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) vásárolta meg, mintegy 22 százalékát (609 darab) az adósok értékesítették, mintegy 16 százalékát (464 darab) pedig a pénzügyi intézmények. Utóbbiakból 236 ingatlan értékesítését még a kvótarendszer fennállása alatt, 228-ét pedig a kvótarendszeren kívül (annak bevezetése előtt, vagy annak megszűntét követően) kezdeményezték.

A törvény korábban kvótákkal szabályozta, hogy a hitelezők negyedévenként és megyénként hány lakást adhatnak át a végrehajtóknak. A kvótát a kormány - a bankokkal egyeztetve - azért vezette be 2011 negyedik negyedévétől, hogy a lakáshitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok ne kerüljenek egy időben piacra. A kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben az érintett lakásállomány 2 százaléka volt, 2012-ben negyedévenként 3 százaléka, 2013-ban 4 százaléka, 2014-ben pedig 5 százaléka. A kényszerértékesítési kvótarendszer 2015. január 1-jétől megszűnt.

A fővárosban 327 fedezeti lakóingatlant értékesítettek a negyedik negyedévben. A legtöbbet (427) Pest megyében (a főváros nélkül) értékesítették, utána Borsod-Abaúj-Zemplénben (183), majd Fejér megyében (182). A legkevesebb értékesítés Vasban (51), Zala megyében (62) és Győr-Moson-Sopron megyében (63) volt.

Az MNB negyedévente tesz közzé statisztikát az értékesített fedezeti lakóingatlanok adatairól, amely a magyarországi székhelyű pénzügyi intézmények (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és ezek fióktelepei) adatait tartalmazza, a Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatást nyújtó külföldi pénzügyi intézmények adatai nincsenek benne. A fedezeti lakóingatlan a lakáshitel-szerződésből eredő hiteltartozás biztosítására jelzálogjoggal terhelt lakóingatlan, ha a lakáshitel-szerződésből eredő lejárt tartozás késedelme meghaladja a 90 napot. A statisztika vonatkozásában a lakóingatlan akkor tekinthető értékesítettnek, ha a vételárat is kifizették.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték