Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Felújítják Sopron legrégebbi plébániatemplomát
Felújítják Sopron legrégebbi plébániatemplomátSopron, 2017. március 31., péntek (MTI) - Százötven év után újra jelentős átalakítás előtt áll Magyarország második legrégebbi gótikus temploma, a soproni Szent Mihály-plébániatemplom. A felújítás várhatóan több mint kétmilliárd forintba fog kerülni - tájékoztatta Horváth Imre kanonok, városplébános az MTI-t. A XV. században felszentelt templom mai formáját a XIX. században nyerte el, a berendezése neogótikus, idősebb Stornó Ferenc tervei alapján készült. Ezt az állapotot állítják helyre a mostani felújításkor, emellett megújul a műemlék épület környezete. Az előkészítésre és a feladatok koordinálására még tavaly konzorciumot hozott létre a tulajdonos Győri Egyházmegye és a soproni önkormányzat. A projekt egyik eleme a történelmi belváros felújításának a Modern városok programban.

A kétmilliárd forintot meghaladó műemléki és turisztikai célú beruházásból 1,5 milliárd uniós támogatás, a fennmaradó összeget kormányzati forrásból fedezik. A plébános a felújítás részleteit ismertetve elmondta, hogy a külső rekonstrukció során például új kő lábazatot raknak le, kicserélik a tetőszerkezetet, tisztítják és javítják a külső kő-, illetve vakolt felületeket, láthatóvá teszik a torony neogótikus ablakait, amelyeket most a lamellák eltakarnak.

A templombelső felújításának részeként a szentély előtt új kőpadlót raknak le elektromos fűtéssel, továbbá restaurálják a belső fa berendezéséket, a falképeket, új kovácsoltvas elemeket helyeznek el, valamint a hangosítást és a világosítást is korszerűsítik - sorolta Horváth Imre. Hozzátette: szeretnék visszahozni Bartolomeo Altomonte több mint 4-szer 2 méteres, XVIII. századi oltárképét, amely eredetileg a templomban volt, de most a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható. Továbbá látogatói útvonalakat és interaktív kiállítóterek alakítanak majd ki a templomban - mondta.

A templom szomszédságában lévő, rossz állapotú sekrestyésház új külsőt és funkciót kap: többek között interaktív konferencia- és közösségi termeket alakítanak ki benne. A Szent Mihály-templom felújításához a közbeszerzési eljárást májusban indítják el és a tervek szerint még idén elkezdődhetnek a munkálatok.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték