Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Növekszik a turizmus Hajdú-Biharban
Növekszik a turizmus Hajdú-BiharbanDebrecen, 2017. március 31., péntek (MTI) - A Hajdú-Bihar megyében eltöltött vendégéjszakák száma rekordot döntött tavaly, az idei januári adatok pedig az egy évvel korábbinál is magasabbak - hangzott el pénteken a megyei közgyűlés tanácskozásán, amelyen áttekintették a térségi turizmus helyzetét. 2016-ban Hajdú-Biharban a vendégek száma meghaladta a 484,5 ezret, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a másfél milliót, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Kabály Zsolt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője tájékoztatójában elmondta: az Észak-alföldi régió három megyéje - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - közül Hajdú-Biharban realizálódik a vendégéjszakák 62 százaléka.

A vendégéjszakák 67 százalékát Hajdúszoboszlón, 28 százalékát Debrecenben töltik el a turisták, miközben hatalmas potenciál rejlik a térség többi településben is - tette hozzá. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megye idegenforgalmi és turisztikai kérdéseire, a megye turizmusának koordinálására, amire a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében négymilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésükre.

A közgyűlésen Kabály Zsolt emlékezetett rá, hogy az Országgyűlés 2016. december 6-án fogadta el az új turizmusfejlesztési törvényt, amely teljesen új megközelítési módot érvényesít az ágazatban, és kimondja, hogy a turisztikai fejlesztések tervezése a jövőben a turisztikai célok, fogadóterületek mint alapegységek szerint történjen. A szemlélet alapgondolata, hogy az utazási döntés meghozatalakor nem önmagában egy-egy attrakció a meghatározó, hanem egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincsei, épített örökségei, rendezvényei, programjai, gasztronómiája, szálláshelyei, a térség hagyományainak színes kínálata jelent igazi vonzerőt.

Eddig három hazai turisztikai térséget - Sopron, Balaton és Tokaj-Nyírség-Felső-Tisza - nevezett meg a kormány, de 2017 első félévében újabb fejlesztési területeket nevesítenek, amely Hajdú-Bihar megyét is érinti - jelezte a szakember.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték