Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Mintegy 180 millió forintból újul meg a Soproni Egyetem botanikus kertje
Mintegy 180 millió forintból újul meg a Soproni Egyetem botanikus kertjeSopron, 2018. szeptember 5., szerda (MTI) - Mintegy száznyolcvanmillió forintból jövő szeptember végére megújítják a Soproni Egyetem botanikus kertjét, a fejlesztés célja, hogy szélesebb körben ismertessék meg a kert értékeit - hangzott el a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón szerdán Sopronban. Király Géza docens elmondta, hogy Sopronban részlegesen felújítják az üvegházat, a dolgozók részére az öltözőt és az irodát, valamint az utakat és az ösvényeket. Megújítják az amerikai és az ázsiai gyűjteményt, interaktív tanösvényeket alakítanak ki elsősorban az általános iskolások számára, és a karbantartást elősegítő eszközöket is beszereznek.

Készítenek egy olyan geodéziai felmérést is a kert talajáról, növényeiről, amelyet később helyben és az interneten is elérhetővé szeretnének tenni. A botanikus kert alsó részéről legutóbb 1998-ban, a felső részéről pedig 2000-ben készült geodéziai felmérés. A projekt keretében megvalósuló felméréssel egységesíteni szeretnék az adatbázist és egy háromdimenziós modellt is készítenek majd róla.

Kui Biborka intézeti munkatárs hozzátette, hogy az 1967-ben telepített észak-amerikai és ázsiai gyűjteményben kétszázötven védőfásításból származó fát fognak kivágni, és helyükre mintegy ezerötszáz új egyedet telepítenek. Ebből mintegy háromszáz-háromszáz egyed lesz észak-amerikai és ázsiai fa és cserje. A tanösvények tematikusak lesznek, egy a természetvédelemről, egy az erdészetről, egy pedig a faipari ágazatról fog szólni. Tama István, az egyetem kommunikációs csoportvezetője elmondta, hogy a beruházást az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja támogatja, az Interreg programban a Szlovák Erdészeti Kutatóközponttal (Národné Lesnícke Centrum) közösen összesen 1 millió 461 ezer euró (479,8 millió forint) támogatást kaptak. A program keretében a soproni botanikus kert megújításával párhuzamosan újul meg a Kisiblyei Arborétum csaknem háromszázmillió forintból.

A Soproni Egyetem botanikus kertje 17,2 hektáron terül el, és mintegy négyezer féle növény található benne.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték