Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
ukandroll

volt

balatonsound

efott

vasmarock

alteraba

fezen

sziget

strandfesztivál

campus

MTI

Sikeres véradónap a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján
Sikeres véradónap a Természeti Katasztrófák Csökkentésének VilágnapjánOktóber 10-én a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt. A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén 18. alkalommal az országos rendezvényhez csatlakozva szervezte meg az önkéntes véradást, melyet - a korábbi évek hagyományait követve - a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat, akik a győri tűzoltólaktanyába kitelepülve reggel nyolc órától délután tizennégy óráig folyamatosan dolgoztak, vették le és szállították el a vért.

A katasztrófák felszámolásához az együttműködő szervek összefogására van szükség. Ez az összefogás nyilvánult meg a mai rendezvényünkön is, de ma nem a katasztrófák elleni védekezés, hanem a másokon való önzetlen segítségnyújtás céljából. Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. A levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt állítanak elő, így egy egység teljes vér akár három beteg életén is segíthet.

Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek megyénkben, előzetesen háromszázan jelezték részvételüket, közülük kettőszázhatvanhárom fő jelent meg a mai véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül kétszázötvenheten egészségesek, ma ők adhattak vért. Elmondhatjuk, hogy rendezvényünkkel több mint hétszáz ember gyógyulását segítettük elő.
Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, az adóhatóságtól, a vízügyi igazgatóságtól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett. Emlékül egy műszaki mentési gyakorlat során levágott autóajtón hagyták a véradók aláírásukat, amit az emlékszobánkban fogunk elhelyezni.

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek ma véradást, összesen kilencszázkilencvenöt ember adott ma vért a szervezetnél, segítve ezzel közel háromezer ember gyógyulását. Rendezvényünk célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet. Köszönjük a véradóknak a részvételt! (gyor.katasztrofavedelem.hu)
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték