Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

MMA-közgyűlés - Tiszteletbeli taggá választották Helmuth Rilling karmestert
MMA-közgyűlés - Tiszteletbeli taggá választották Helmuth Rilling karmestertBudapest, 2018. november 22., csütörtök (MTI) - Tiszteletbeli taggá választotta Helmuth Rilling karmestert a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése csütörtökön a Pesti Vigadóban. Helmuth Rilling német karmester, zenepedagógus és Bach-specialista napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense. A művész 1933-ban született Stuttgartban, 1952 és 1955 között orgonát, zeneszerzést és karvezetést tanult Hans Grischkat, Johann Nepomuk David és Karl Gerok növendékeként a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán. Később Fernando Germani vezetésével folytatta orgonatanulmányait a római Conservatorio di Santa Ceciliában.

A Gächinger Kantorei kórust 1954-ben, a Bach-Collegium Stuttgart zenekart 1965-ben alapította, majd ezek közreműködésével 1981-ben létrehozta a nemzetközi Bach-akadémiát. Rilling 1970 és 1985 között az első karmester, aki lemezre vette Bach összes egyházi és világi kantátáját, társalapítója és művészeti vezetője az Oregon Bach Festivalnak. CD felvételei közül kiemelkedik a Bach halálának 250. évfordulójára, 2000-ben kiadott 172 lemezből álló összkiadás Bach összes művéből. Magyarországon többször fellépett a Müpában, Debrecenben, a Zeneakadémián és a Régi Zenei Napokon Fertőd-Eszterházán.

Az alapszabály szerint a tiszteletbeli tag szavazati joggal nem rendelkezik, a közgyűlésen tanácskozási joggal vehet részt. A köztestület utolsó alkalommal a 2015. évi tavaszi közgyűlésen döntött tiszteletbeli tagok felvételéről. A köztestület tiszteletbeli tagja Anthony Gall építész, Kernács Gabriella művészettörténész, Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus; Pollák Róbert muzeológus, Rostoka László (Vladislav Rostoka) grafikusművész, Szenik Ilona néprajzkutató, Tímár Sándor koreográfus, táncpedagógus és Vörös Győző egyiptológus, ókorkutató.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték