Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Jól lehet-e lakni napi 600 forintból?
Jól lehet-e lakni napi 600 forintból?Napi 616 forint. Átlagosan ennyiből kell megoldania egy napi étkezést a magyaroknak. Ez persze az átlag, benne vannak azok, akik sokkal többet, és azok is, akik még ennyit sem költenek ételre naponta. A Statisztikai Hivatal frissen publikált adataiból az is kiderül, hogy még így is az étkezés jelenti a legnagyobb tételt a családok költségvetésében. Egy paprika, egy kefir, két vöröshagyma, öt szem krumpli és négy zsemle – mindössze ennyit tehetünk a kosárba 600 forintért akkor, ha mindenből a legolcsóbbat választottuk. Ebből kijön egy paprikás krumpli - kolbász nélkül – ebédre és vacsorára, és egy minimális reggeli. Ha a KSH számai alapján egy négy tagú család fogyasztását vesszük, akkor számukra naponta 2500 forint jut az étkezésre, amely havi szinten 75 ezer forintot jelent. A fővárosban vásárolók ennél azonban többet hagynak a kasszáknál.

Az átlagos nettó kereset - szintén a KSH adatai szerint - júliusban 217 ezer forint volt – a Policy Agenda őszi felmérése alapján azonban a dolgozók 70 százaléka ennél kevesebbet vihet haza.

„Ha főzök, két napra is elég, így 500 forint, vagy ezer forint, amit megvesz az ember húst..." - mesélte egy hajdúböszörményi nyugdíjas asszony, aki hozzátette, sokan inkább több napig eszik ugyanazt, így próbálnak valamennyit spórolni a koszton. „ Emlékeznek arra, amikor azt mondta Zsiga Marcell, hogy biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból egy hónapban? Ez körülbelül az a szám…”
-nyilatkozta Bárány Balázs, az MSZP képviselője.

Az MSZP szerint egyszer a kormánypárti képviselőknek is ki kellene próbálniuk a napi 600 forintos menüt. A Jobbik úgy véli: a kormánynak leginkább az ehhez hasonló problémákkal kellene foglalkoznia. Közben pedig sok minden drágább is lett: a portfolió októberi elemzése szerint az élelmiszerek 4,6 százalékkal drágultak a tavalyi évhez képest, de az idényjellegű termékek - mint például a zöldségek, gyümölcsök - ára 20 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett. (http://www.atv.hu/belfold/20181219-jol-lehet-e-lakni-napi-600-forintbol?fbclid=IwAR2Au8Ly-FouiYnziAEyv3NHPzwWEchMIHVOk-cv_jjKIv9VqZ7yA9JxDp8, fotó: mti)


Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték