Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Szőke Gábor Miklós állatszobrai a Sziget Fesztiválköztársaságban
Szőke Gábor Miklós állatszobrai a Sziget Fesztiválköztársaságban2014. augusztus 14. Budapest, – Szőke Gábor Miklós idén 4 állatszobrával debütált a Sziget Fesztiválon. A szobrászművészre jellemző lécszerű faelemekből épített, monumentális állatszobrok az ország különböző pontjairól érkeztek meg a helyszínre. A kazincbarcikai Unikornis, a Kolorcity Fesztivál jellegzetes szimbóluma, amely idén az egyik népszerű online portál közönségszavazásán Magyarország legszebb körforgalmának főszereplőjévé vált, a Magic Mirror sátor előtt várja a látogatókat. A natúr falécekből és vasból összeállított Racka-juh a Szentendrei Skanzenből érkezett a Sziget Fesztiválra, hogy a Világfalu Színpad környezetében pihenjen meg. A független szobrászművész ritkán dolgozik együtt más alkotókkal, ám ha teheti szívesen segíti gyermek és alkotótáborok munkáját, így született meg Szőke Gábor Miklós szakácsi Tigrise, az Erzsébet-téri Dino szobor és az idén is megtalálható óriás Dobermann fej, amely a Colosseum bejáratát őrzi. Ezen keresztül jutnak be a Sziget lakók a Hellowood által épített hatalmas raklap építménybe.

A Hintaló projekt, amelyet Szőke Gábor Miklós és Huszár András építész neve fémjelez idén is megtalálható a Szigeten, amelyen egyszerre 70 ember lendülhet együtt az óris hintalóval. “Idén lesz 10 éve, hogy megszületett első köztéri alkotásom, amely jellegzetes lécelemekből épül fel. Azóta számos helyen élnek monumentális állatszobraim, amelyek közül sokan találkozási pontokká és totemeivé váltak a helyieknek. Szeretem látni, hogy mit váltanak ki ezek a szobrok az emberekből, remélem új barátságok, szerelmek szövődnek majd a szitizenek között a Hintalovon, a Dobermann szobrom szájában, vagy akár a népi hagyományokat megidéző Racka-juhnál vagy a szivárványszínű Unikornisomnál.” –mondta Szőke Gábor Miklós, szobrászművész. Szőke Gábor Miklós következő munkái között helyet kap egy FTC sashoz hasonló léptékű külföldi megrendelés, Magyarországon pedig a Kazincbarcikára látogatók hamarosan egy sárkányt csodálhatnak meg.

Szőke Gábor Miklósról:

A kortárs képzőművészet kiemelkedő alakja, monumentális köztéri alkotásairól és egyedi, fiktív világáról ismert szobrászművész, amelyet néhai dobermanja Dante ihletett. Munkásságát jellemzi a lécekből kialakított,
expresszív struktúra, állatszobrai a világ számos táján fellelhetőek, Magyarországon jelenleg 18 köztéri alkotást jegyez, melyek a fővároson kívül, több vidéki nagyvárosban is megtalálhatóak. Nevéhez több belsőépítészeti alkotás is fűzödik, pl. a King-Kong installáció és szórakozóhelyek, ismert belvárosi fodrászszalonok, éttermek, showroomok, közösségi terek homlokzati installációi, valamint ismertek a Sziget Fesztiválon kiállított óriás Tigris, Dobermann-Colosseum és Hintaló művei. Nemzetközi hírnevét a korai milániói kiállításai után, a Washingtoni-puli és oroszországi köztéri szobrai hozták meg.

Legutóbbi kiemelt munkái:

2014:

 FTC sas szobor, Európa legnagyobb madárábrázolása (rozsdamentes acél)
 Nyizsnyij Novgorod: Szarvas (rozsdamentes-acél)
 Szendtendrei Skanzen Racka-juh szobor (fa, vas)

Hasznos linkek:

http://www.facebook.com/ szokegabormiklos
http://www.instagram.com/gabormiklosszoke.com
www. gabormiklosszoke.comwww.facebook.com/danteempire

Eddigi legfontosabb elismerései szerte a világban:

2013:

 Smithsonian Festival Recognition Award elismerése, Washington D.C.

2009:

 Erasmus ösztöndíj
 Milano, Accademia di belle Arti di Brera, szobraszat
 2009: Amadeus ösztöndíj
 2006: Genius Europa
 2004: Kerényi Jenő képzőművészeti díj 1. helyezés

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték