Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Akkor is áfacsalással vádolják Czeglédyt, ha el sem jutott hozzá az áfa
Akkor is áfacsalással vádolják Czeglédyt, ha el sem jutott hozzá az áfaA Czeglédy Csaba és társai ellen indult vizsgálatok és nyomozások „melléktermékeként” szerdán kiderült: Magyarország 2015-ben szinte egy teljes éven keresztül az uniós adójoggal ellentétes szabályozást működtetett, így a NAV valójában nem kötelezhette volna a cégeket az úgynevezett fordítottáfa-rendszer betartására. A Csongrád Megyei Főügyészség csütörtökön egy rövid közleményben jelezte, szerinte nincs itt semmi látnivaló, a Humán Operátor Kft. kontra Magyarország eljárásban született európai bírósági határozat egyáltalán nem releváns Czeglédyék bűnügyében. Az ügyészség reakciója azért meglepő, mert a Luxemburgban kihirdetett döntés alapjaiban érinti az adóhatóságnak a Humán Operátorral szemben hozott korábbi elmarasztaló határozatait.

Az Európai Uniós Bíróság állásfoglalását a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kérte. Zalaegerszegen 2017-ben kezdődött a Humán Operátor és a NAV között a 2015-ös évi áfafizetésre vonatkozóan kialakult jogvita peres eljárása. A NAV korábban vizsgálatot folytatott a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó szombathelyi cégnél, és a 2015-ös év első 7 hónapjára összesen 434 millió áfahátralékot állapított meg.

A kifogásolt számláknak azonban nagyon jól dokumentált története van, jóllehet erről a későbbi ügyészségi vizsgálat során a nyilvánosságot nem nagyon tájékoztatták. Czeglédyék már azelőtt jelezték, hogy a bevezetés módja sérti az EU általános szabályait, hogy a fordított áfát a magyar parlament kiterjesztette a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra. A hozzáadottérték-adóval kapcsolatos bármely tagállami intézkedés alkalmazása csakis akkor jogszerű, ha a Bizottság javaslatára a Tanács egyhangúlag jóváhagyta az eltérést. Márpedig az uniós jóváhagyásról akkor még szó sem volt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára végül februárban egy képviselői kérdés nyomán jelezte az országgyűlésben, hogy Magyarország kezdeményezte Brüsszelben a derogációs eljárást. A Humán Operátor a zalaegerszegi per előterjesztésében leírta, hogy miután 2015 januárjában a cég számára teljesen egyértelmű volt, hogy az uniós jogba ütközően kötelezték a szektort az új adórendszer bevezetésére, fent akarták tartani a korábbi egyenes áfás számlázást. Ezzel először a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt nagy megrendelők, multicégek is egyetértettek. Januárra be is fogadták a Humán Operátor számláit, ám a NAV beavatkozása nyomán sztornózni kellett valamennyit. Ezután kettős helyzet állt elő: a Humán Operátor az általa vitatott jogi helyzet miatt kitartott az egyenes számlázás mellett, a megrendelők viszont a fordított áfa szerint intézték az adózást.

Szerdán a Luxemburgban bejelentett uniós jogi álláspont alapján viszont az is egyértelművé vált, hogy a 2015-ös jogi vitában nem a NAV, hanem a Humán Operátor járt el az uniós bíróság döntésének megfelelő módon.

A NAV a költségvetésnek okozott bevételkiesés vizsgálatára felkért igazságügyi adószakértőt kifejezetten úgy instruálta a cégek között bizonylatok összesítésére, hogy külön kihangsúlyozta: a kibocsátott bizonylatokat is kérem táblázatosan rögzíteni annak ellenére, hogy a fordított áfa esetében vagyoni hátrány okozására nem került sor. (24.hu)Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték