Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

TÉNYEK, AMIKET NEM BIZTOS, HOGY TUDTUNK CHURCHILLRŐL
TÉNYEK, AMIKET NEM BIZTOS, HOGY TUDTUNK CHURCHILLRŐLWinston Churchillt és munkásságát aligha kell bemutatni. A ViasatHistory új dokumentumfilm-sorozata, a Fordulópont nem is arra törekszik, hogy híres államférfiak egész életét szemléltesse, hanem – nomen estomen – arra a pillanatra koncentrál, ami kapcsán ők a történelem legmeghatározóbb szereplőivé váltak. A négyrészes, vasárnap esténként debütáló dokumentumfilm a világháborúk négy kulcsszereplőjének (II. Vilmos,Sztálin, Hitlerés Churchill)fordulópontját közelíti meg tanult történészek és helyszíni kutatások segítségével.

Íme7 érdekesség CHURCHILLRŐL, amivel május 12-én 20:35-kor találkozhatunk a ViasatHistoryn!

1.A szülei elhanyagolták őt

Winston Churchill egy politikailag aktív arisztokrata családba született 1874-ben. Szülei annyira el voltak foglalva a karrierépítéssel – és extravagáns életvitelükkel –, hogy fiukra nem igazán maradt idejük: 8 éves korában bentlakásos iskolába küldték, ahol alig-alig látogatták.

2. Mindig is tudta, mire hivatott

Churchill már egészen fiatalon tisztában volt a Brit Birodalom jelentőségével, és eltökélte, szolgálni fogja azt. Kicsi korától fogva gyűjtötte az ólomkatonákat (gyűjteménye 1.500 darabos volt!) és csatába küldte azokat. Játék közben kidolgozott stratégiái későbbtöbb százezres seregek mozgatásához vezettek.

3. Megbukott a vizsgákon, de azért átengedték

Mivel világ életében igényelte a figyelmet, de azt kezdetben nem igazán kapta meg, Churchill nem volt túl jó diák: folyamatosan engedetlenkedett, szabályokat szegett és a tanulmányaira se figyelt oda. Magabiztos volt,nem gondolta, hogy a tanároktól bármit is el tudna sajátítani. 12 évesen felvételizett a nagy presztízsű Harrow magániskolába, ahol elbukott a latin vizsgán,mégis felvették – az iskola vezetése nem merte eltanácsolni a híres politikusfamília sarját.

4. Apja azért küldte a seregbe, mert nem tartotta elég okosnakaz ügyvédi pályához

Churchill 13 és 18 éves kora között volt a Harrow növendéke, 20 km-re a családi háztól, ámapja, Randolph mindössze egyszer látogatta meg. Kevésre tartotta őt, és az ifjú Winston nem is tett azért, hogy tanulmányaival kitűnjön. Mégis, meg akart felelni apjának, így mikor az azt javasolta neki, hogy álljon be a seregbe (mert az ügyvédi karrierhez a fiút nem tartotta elég eszesnek), a hadvezetés iránt érdeklődő Winston azonnal igent mondott.

5. Kétszer is eltanácsolták a seregtől, mielőtt felvették volna

Apja befolyása ellenére Churchillt kétszer is visszautasították a katonai akadémiától. Harmadszorra márfelvételt nyert, ám a gyalogság helyett a kevésbé népszerű lovassághoz. Ráadásul ez nagyobb költségeket rótt az anyagi gondokkal küszködő Churchillékre is (nekik kellett megvenniük a lovat). Churchillnek aztán végül nagyon bejött az akadémia:azzal foglalkozhatott, amit szeretett, és majdnem osztályelsőként végzett.

6. Apja korai halála vezette politikusi karrierre, és ez üldözte őt a csatatérre is

Akadémiai sikereinek köszönhetően már épp megtalálták volna az összhangot, mikor 1895-ben Randolph váratlanul, mindössze 45 évesen elhunyt. A gyászoló Winston úgy érezte, hogyapja nyomdokaiba kell lépnie. Mielőtt azonban politikai pályára állt volna, a csatatéren is bizonyítani akart.Akkoriban a világ nagy részén béke honolt, ezért Churchillnek egészen Kubáig kellett mennie, hogy háborút találjon magának: a Spanyol Birodalom helyi felkelőinek harcáról tudósított.

7. 450 kilométert tett meg a hírnévig

Churchill további tapasztalatszerzésre utazottDél-Afrikába, a búr háborúba – ott végül a legtöbb élmény egy fogolytáborban érte. Bizonyítani akart, mielőtt apjához hasonlóan ő is idő előtt meghal: elhatározta, hogy megszökik. Egyedül vágta át a börtönudvar kerítését, és elindult keletnek, hogy röpke 450 kilométernyi ellenséges területet átszelve megtalálja a szabadságot. Kalandos szökésének köszönhetően a világ megtanulta a nevét, kiléphetett apja árnyékából, és elindulhatott a legendává válás útján.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték