Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Az Alfa másnapja a hiphoptól a rockon át az ír kocsmazenéig
Az Alfa másnapja a hiphoptól a rockon át az ír kocsmazenéigIsmét kellemes nyárvégi napsütés fogadta az ébredező fesztivállakókat Várpalotán, ahogy felvirradt péntek reggel az Alfa Fesztivál második napja. A fesztivál minden napján várja a látogatókat a Kaland Akadémia ügyesség-próbákkal, valamint a veszprémi Drogambulancia különböző informatív játékokkal és tesztekkel. A mozgalmas nap végén az összes zenei műfaj kedvelői megtalálhatták kedvencüket valamelyik színpadon, hiszen az együttesek még jóval éjfél után is játszottak. A még szabad sátorhelyek kezdtek megtelni a kempingben, a sörpadokon megjelentek az első sültkolbászt reggeliző látogatók, és sokan a programot tanulmányozták, hogy koncerteket válasszanak estére. Az Alfa egyik ismertetőjegye, hogy a színvonalas programok mellett napközben is lehet válogatni az elfoglaltságok közül. Pénteken még az előző naphoz képest is sokan álltak meg egy pár percre a Várpalotai Családsegítő Szolgálat sátránál, ahol a kollégák a veszprémi Drogambulanciával karöltve tájékoztató programokkal várták a látogatókat.

A legtöbben a tesztek kitöltésével próbálkoztak, ahol az alkohol, a kábítószerek és egyes veszélyes fertőző betegségek hatásairól és velejáróiról tettek fel kérdéseket. A hiányzó válaszokból kiindulva sokat megtudhattunk az érintett témákról. Személyiségi tesztekkel, például az asszociációs kérdőívvel mindenki megismerhetett egy kicsit többet saját magából és a tudatalattiból, miközben a pszichológia egyes módszereivel is
megismerkedhetett. A testi-lelki egészséghez kapcsolódóan megtudhattuk a test-zsír indexünket is, és kaphattunk néhány tanácsot, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban. Polgár Petit, aki örömmel alkalmazza az egy kollégától kapott „sing upcomedysta” titulusát, különböző rádióműsorokból és 2014 óta már a TV2 Frizbicímű műsorából is ismerheti a közönség. Az Alfa első stand-up előadójaként népes tábor figyelmét kötötte le délutáni kis összeállításával, melyből talán az egyedi dal-paródia-átirat kompozíciói aratták a legnagyobb sikereket, melyeket városi himnuszok néven is emlegetnek.

A Sátorban már a délután keményebb ritmusokkal indult, fellépett a Balck Jack és a Demonlord. Teljes
összhangban voltak a zenekarok és a közönség: a jelenlévők jó része impozáns hosszú hajkoronával rendelkezett, ami kellett is a kötelező rázáshoz a zúzós gitárszólók alatt. A Nagyszínpadot a Lord nyitotta, akiket népes tömeg hallgatott, a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig, hiszen a zenekar időtálló rockzenéi mindenkinek szólnak. A profi csapaton kívül sokan voltak, akik most az Alfán ismerkedtek meg a tengerentúl népszerű party-sportjával, a sörpingponggal. A precizitás és koncentráció játékában azé a győzelem, akinek többször sikerül az ellenfél poharaiba pattintani a pingponglabdát. A sörpong szépsége, hogy gyakran a kezdőké a szerencse, és még a szorgos gyakorlás sem hoz biztos sikert a haladó játékosoknak. A közösség, a versengés és a habzó finomság együtt teszik egyedivé ezt a sportot.

Már említettük, hogy az Alfa nem válogat, ha zenei stílusokról van szó: pénteken a hiphop és rap stílusokat képviselte Majka és Curtis, akik népes zenekarral csinálják új műsorukat, és a géppuska sebességű szövegek mellett poposabb és jamaikai hangulatot idéző dallamok is keveredtek a programba. Majka egy korábbi interjúban mesélt a fellépésről: „Nemcsak a körítésben és a showban, de a zenében is megújultunk. A mi műfajunkban nagyon fontos a megújulás, az előrelépés, a fejlődés. Nekem is túl kellett lépni a „diszkó-szerepen” és változni az igényesség felé. A mostani zenekarról elmondhatom, hogy Magyarország legjobbjai”. A duó és zenekaruk valóban hozták a színvonalat az Alfán, és egyedi, de mégis kellemesen ismerős zenéket játszottak, kiegészülve a varázslatos hangú Kollányi Zsuzsival. Elsőre bizarrnak tűnhet az Álom arcú lány és a Smellsliketeenspirit kombinációja, vagy a Piramis: Ha volna két életem című balladája, esetleg a KFT Afrika című slágerének rock köntösbe bújtatott verziója.

A fesztivál talán egyik legsikeresebb buliját csinálta a Zorall a Sátorban pénteken este 8 órától. A banda számait könnyű megszeretni: az elmúlt évtizedek legnagyobb zenéit öltöztetik új, rockos köntösbe – így a szövegeket is énekelni lehet, és mehet a tánc meg a pogó is a színpad előtt. Ismét egy olyan bandáról van szó, aki 5-től 105 éves korig mindenkit megfog, és ez az Alfán sem volt másképp. A Nagyszínpadon este két nagy kedvenc követte egymást, előbb a Kiscsillag pörgette fel a népes közönséget, később pedig az Alvin zárta a pénteket, legalábbis ezen a helyszínen. Mindkét banda tudja, hogyan szóljon a fiatalsághoz, és hogyan lehet az élet nagy kérdéseit két akkord között megválaszolni. A nap utolsó koncertjén megidéztek egy füstös ír kocsmát, ahol a whisky mellé a legjobb zenék ajándékba járnak: a Paddy and theRats most is őrjítő hangulatot csinált, és igazi
fesztiválpatkányok módjára együtt buliztak a közönséggel. Bár Paddyék rendesen megmozgatták a hallgatóságot, szerencsére volt még energia bőven, hogy a Jäger Arénában hajnalig mehessen a party.

A mai zenék és retro slágerek véget nem érő sora még hajnalban sem akart csendesülni. A raptől kezdve a punk-rockon át az ír kocsmazenéig – zenei stílusok és Magyarország kedvenc bandái alfától ómegáig, ez az Alfa Fesztivál Várpalotán! Két napon már túl vagyunk, de a szombat még előttünk áll, és talán ez lesz az idei fesztivál csúcspontja, amit még a hűvös éjszakák sem állíthatnak meg. A fellépők között ott lesz Péterfy Bori, az Auróra és a Belga, hogy csak néhányat említsünk. Éjjel és nappal Alfa a Cseri parkerdőben, még egy hatalmas buli a nyár utolsó hétvégéjén!

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték