Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

6 DOLOG, AMIT EDDIG NEM TUDOTT VIII. HENRIKŐL
6 DOLOG, AMIT EDDIG NEM TUDOTT VIII. HENRIKŐLHajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent tudunk VIII. Henrikről: a leghíresebb angol királyról számos olyan információt hallhattunk, amely mindenkit megdöbbentett. Tudjuk, hogy hat alkalommal nősült, ezen felül három házasságon kívüli gyermeke is született és két feleségét kivégeztette. Mindemellett szakított a katolikus egyházzal, s szinte ő volt az első, aki propagandát alkalmazott népe befolyásolására. Azonban még mindig rejlik néhány olyan információ személye mögött, amelyek eddig nem láttak napvilágot. A Viasat History legújabb a VIII. Henrik: Férfi, uralkodó, szörnyeteg című sorozatában eddig nem látott aspektusból, Tudor-szakértők elemzésével és most először a Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltárból származó információkkal enged még mélyebb betekintést az anglikán egyház alapítójának életébe 2020. június 7. vasárnap 21 órától. Az érdekfeszítő és megrendítő tények közül íme néhány, ízelítőként:

Édesapjával csak testvérbátyja halála után alakult ki kapcsolata – kényszerből. VIII. Henriket szinte sosem engedték ki a palotából, illetve lakosztályából is alig. Ha viszont mégis, akkor csak akkor szólalt meg, ha kérdezték. Azonban VII. Henrikkel sokszor heves viták alakultak ki közöttük, egy követ jelentése szerint a király egyszer kishíján megölte fiát egy szóváltás következtében.

Komoly üldözési mániával küzdött: egy teljes biztonsági szolgálat vette körül a mindennapokban is. Evés előtt minden ételét megkóstoltatta, lefekvés előtt átvizsgálták takaróit, hogy nem rejtett-e valaki kést közéjük.

Kevés saját kezével írott levelet láthatunk, hiszen fárasztotta az írás és inkább írnokokra bízta a feladatot. Azonban a Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltár (ahol a műsor készítői először forgathattak) számos saját kézzel írt levelet rejtenek, amelyeket Boleyn Annának – aki hét éven át tartotta a királlyal szemben a három lépés távolságot – fogalmazott szerelme jeléül, olykor buja megfogalmazásokkal.
VIII. Henrik nagy hangsúlyt fektetett a nyilvánosságra és a kezdetektől fogva élvezte a közszereplést. Mindent megtett annak érdekében, hogy úgy nézzen ki, mint egy igazi uralkodó. Szenvedélyesen érdekelte a divat és volt olyan év, amikor 175 pár cipőt vetetett magának.
Az 1530-as években súlyos sérülést szenvedett és egészsége súlyosan romlani kezdett, amelyről magánszámlái is tanúskodtak:

tolókocsit vettek neki, korabeli lifteket építettek lakosztálya szintjei közé és egy szolga hívó sípja is volt
VIII. Henrik úgy gondolta, hogy a gyógyászathoz is jobban ért: lábszárfekélyének gyógyításához saját maga által kevert „gyógyszereket”, amelyből 32 receptje fent is maradt az utókornak. Egyik gyógyírje például – amelyet semmiképp ne próbáljunk meg összeállítani otthon! – gyökereket, virágbimbókat, kerti férgeket, elefántcsont-reszeléket, porított gyöngyöt, sőt még egy halálos mérget, vörös ólomoxidot is tartalmazott.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték