Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

HEGYI GORILLÁT MENTETT A DÍJNYERTES MŰSORVEZETŐ
sticky
HEGYI GORILLÁT MENTETT A DÍJNYERTES MŰSORVEZETŐA biológus, felfedező és ismert műsorvezető, Niall McCann számos dokumentumfilmjén keresztül ismerhettük már meg a világ legkülönlegesebb állatfajait. McCann A legnagyobbak és legrosszabbak című dokumentumsorozat kedvéért nemrégiben Afrikába és Amerikába is elutazott, hogy a legfélelmetesebb egyedeket tanulmányozza. Filmezés közben talált rá egy sérült hegyi gorillára, akinek végül megmentette az életét. Róla, valamint 130 kg-os aligátorhalról és pitoninvázióról egyaránt beszámol új műsorában, amely hazánkban 2020. szeptember 4-én 19 órától lesz látható a Viasat Nature csatornán.

Az afrikai dzsungel mélyén az ember közeli rokona, a hegyi gorilla a létéért küzd – mára mindössze 800 egyed maradt életben. Az 1800-as évek közepén történt felfedezésük óta ezeket az állatokat kegyetlen és vérszomjas fenevadként írták le. Ez azonban téves. A hegyi gorillák valójában vegetáriánusok, nem támadják meg az embert, sőt, ha óvatosan közelítünk feléjük, kifejezetten barátságosak. Ha mégis veszélyben éreznénk magunkat, nem a futás a legjobb megoldás: behódolni tanácsos, hiszen higgadtnak maradva látják, hogy nem jelentünk számukra kockázatot. Egyéb esetben kicsinyeikért és csapatukért az életüket is képesek feláldozni!

– Egy gorilla-csapatot kerestünk, mert tudtuk, hogy egy hím megsebesült egy másikkal történő harcban. Nyolc órán keresztül másztunk, míg végre felértünk a hegyre és megtaláltuk őket. Az ezüsthátú kisétált az erdőből elénk és megmutatta sérüléseit, amit mi azonnal kezelni kezdtünk. Csak bízni tudtunk abban, hogy az antibiotikum injekciótól rendbe fog jönni – osztotta meg Niall McCann az afrikai utazás egyik különleges napjának történését, amelyet mostantól élete egyik legkülönlegesebb élményeként tart számon.

Az ismert biológus ezután Amerika déli részére utazott, ahol őskori külsővel megáldott vízi szörnyetegek rejtélyei után kutatott. Ezek közé tartozik az aligátorhal is, amely akár a 3 méteres hosszt és a 130 kg feletti súlyt is elérheti. Egy-egy példány akár 70-80 évet is megél, és elég jól bírja a vízen kívül is. Ő itt a csúcsragadozó, amit megkaparint, meg is eszi. Nyílhegy formájú pikkelyei szinte áthatolhatatlan páncélt alkotnak, amelyen egy nyílvessző érkezése szikrát szítana és 3 méterre visszapattanna.

A felfedező további izgalmakat hoz még pitonokról, amelyek a kilencvenes években lepték el a Florida déli részén található farmokat, bekúszva pincékbe, garázsokba, az emberek otthonaiba. Mára 180.000 példány kószál az államban, pusztítva vadvilági élőlényeket és házi kedvenceket egyaránt. Az eddigi legnagyobb befogott kígyó egy öt méteres burmai piton volt – mutatja pénteken csodálatos képi feldolgozással a Viasat Nature műsora.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték