Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

DIDIER LOCKWOOD
DIDIER LOCKWOODDidier Lockwoodot rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt. A franciaországi Calais-ben született 1956-ban, hegedűművész édesapja plántálta belé a hangszer iránti szenvedélyt. A zeneakadémián végzett klasszikus tanulmányai végén fedezte fel magának az improvizációs műfaj nyújtotta szabadságot. 17 évesen a misztikus zenét játszó Magma együttes tagjaként a progresszív rock felé fordult. 21 éves volt, amikor érdeklődése középpontjába a jazz került, itt fedezte őt fel Stephane Grappelli. 2004-ben számos emlékezetes fellépéssel ünnepelte 30 éves pályafutását, amely alatt 30 albumot rögzített Európában és az Egyesült Államokban, és több mint 3000 koncertet adott világszerte a legelismertebb fesztiválokon. Noha számtalan irányzat hatott rá, Didier Lockwood mindvégig hű maradt a jazzhez. Erről tanúskodnak “Globe Trotter” című (Universal Jazz kiadó) albumának sokféle etnikumot megjelenítő színei.

Ugyancsak 2004-ben megkapta a Maurice Yvain díjat (SACD) szimfonikus munkásságáért (hegedű- és zongorakoncertek, két opera és jó néhány dal, illetve zenekari mű). Szerzett filmzenét, írt kortárs táncdarabot, improvizáció iránti szenvedélyét pedig folyamatosan igyekszik továbbadni a Centre de Musiques Didier Lockwood zeneiskolában, amely a Párizs melletti Boulogne-Billancourt felsőoktatási központ részeként működik. Mindezek mellett Didier 2005-ben, akkori barátnőjével, mára már volt feleségével, az operaénekes Caroline Casadesus-szel “Le Jazz Et La Diva” címmel létrehozott egy egyedi show-t, amely átívelte a teljes zenei horizontot a jazztől a klasszikus zenéig. A műsor olyan népszerűvé vált, hogy 2008-ban elindított egy második show-t, s végül mindkét darab egy lemezre került. Ugyanebben az évben Didier testvérével, Francisszal “Brothers” címmel készített egy elegáns, meghitt hangvételű albumot.

Miután sok évet végigturnézott Európában többek között olyan neves előadókkal, mint Mike Stern, Billy Cobham, John Abercrombie és Victor Bailey, megalakította a Didier Lockwood Groupot (DLG), amelynek tagjai Jean-Marie Ecay, Paco Sery és Linley Marthe. 2013-14-ben legendás utazó csapatával pedig már 40 éves pályafutását ünnepelte. A 4 évtized során megkapta a “Les Victoires de la Musique”, a “Le Django d’Or“, a “Le Prix de la Sacem et de l’Académie du Jazz”, a “Le Prix Django Reinhardt” díjakat, illetve a megtisztelő “Ordre des Arts et des Lettres” (a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendje) tiszti fokozatát, s végül magát a Francia Becsületrendet is.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték