Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

OGY - Krónika 7. rész (határvédelem)
OGY - Krónika 7. rész (határvédelem)Budapest, 2015. szeptember 4., péntek (MTI, fotó: sopron.hu) - Gyurcsány Ferenc arról beszélt hétfőn a parlamentben, hogy Magyarország egyedül maradt az Európai Unióban, a jobbikos képviselők Gyurcsány Ferencet is bírálták és a kormányt is hibáztatták.

Gyurcsány: Magyarország egyedül maradt az unióban

Gyurcsány Ferenc (független) azt mondta: ha jól érti, ami történt, Magyarország olyan egyedül maradt az unióban, mint a kisujja. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint soha nem folytatott még miniszterelnök olyan tárgyalást, mint amit Orbán Viktor az előző nap. Soha ennyire nem fenyegette szétszakadás a hagyományosan kitűnő osztrák-magyar kapcsolatokat - vélekedett. Szerinte nem fogják tudni megvédeni a határokat, s aki magyar földre lépett, azokkal szemben egyetlen dolgot tehetnek, lefolytatják a menekültügyi eljárást. A volt miniszterelnök azt kérdezte: ha a kormány tisztában volt azzal, hogy ez várható, akkor miért nem tett semmit? Megnövelt apparátussal, táborokkal, elegendő tolmáccsal fel kellett volna készülni erre a helyzetre. Semmi más nem történt, minthogy a magyar emberek félelmét fokozták, a Jobbikkal versenyfutásban - hangoztatta. Látják önök a teremtő Isten képét mindenkiben, függetlenül attól, kicsoda? - kérdezte, majd hozzátette: a kereszténység nem politikai fegyver a választók meggyőzésében.

"Az önök kerítése a krisztusi töviskoszorúnak a jelképe, önök nagyjából annyira keresztények, mint amennyire Krisztus fejére keresztények rakták azt a bizonyos töviskoszorút" - mondta, Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s politikus csütörtöki publicisztikájára utalva, majd azt hangoztatta: ő Böjte Csabával és Ferenc pápával ért egyet, akik nem azt teszik, amit a kormány.

Jobbik: a képmutatás magasiskolája Gyurcsány Ferenc beszéde

Szávay István (Jobbik) úgy vélte: amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az a képmutatás hihetetlen magasiskolája. Morálról beszél az, aki nem miniszterelnökségével, hanem "az őszödi hazugságbeszéddel" írta be a nevét a történelemkönyvekbe, magyar embereket veretett meg, példátlan "gyűlöletkampányt folytatott a magyarság harmada ellen" - sorolta.

Szilágyi György (Jobbik) is felháborítónak nevezte Gyurcsány Ferenc felszólalását. Szavai szerint az beszél a hatalmi törekvések elítéléséről és morális kérdésekről, akit Morvai Krisztina EP-képviselő csak "hibbant Nérónak nevez" és aki 1956 után ötven évvel "lövetett magyar emberekre". Azt is kijelentette, hogy a Jobbik az egyetlen ellenzéki párt, amelyik konstruktívan vesz részt a vitában és módosító javaslataikkal megpróbálták jobbá tenni a törvényt.
Megjegyezte, a fideszes Németh Szilárd az EU felelősségéről beszélt, de az Egyesült Államokéról nem. Hozzátette, az Orbán-kormány is későn észlelte a problémát, majd pedig "nevetséges és hatástalan" intézkedéseket tett. A politikus kijelentette azt is, hogy a Dublin III-as rendelet kifejezetten káros Magyarországra nézve. Apáti István (Jobbik) azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem demokráciát ment építeni a Közel-Keletre, hanem saját gazdaságát. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok hozta létre az Iszlám Államot, de a szervezet később kiszabadult a kezük közül.

Hibásnak nevezte az Európai Unió vezető országait, mert részt vettek a Közel-Kelet "kiszipolyozásában". Érdekesnek tartotta a "liberálnácik" hozzáállását, akik megszavazták, hogy a magyar katonák vegyenek részt külföldi
műveletekben, de nem evidencia számukra, hogy a magyar katona magyar területen védje meg a lakosságot.

LMP: a menekülteknek gyakran hiányoznak az irataik

Schiffer András (LMP) azt mondta, hogy a háborús menekülteknek nagyon gyakran hiányoznak az alapvető irataik, mert egy támadás során vagy út közben elveszítették azokat. Egyúttal viszont hangsúlyozta, nem állítja, hogy mindenki az afgán vagy a szír konfliktus elől menekül.

Hende Csaba: az alkotmányosság talaján állunk

Hende Csaba honvédelmi miniszter a vitában felmerült kérdésekre válaszolva elmondta, az alkotmányosság talaján állnak és mindenféle "szabadcsapatok és magyar gárdák" bevetését a leghatározottabban ellenzik. A határzárral kapcsolatban érkezett kritikákra a miniszter úgy válaszolt: senki nem gondolja, hogy bármilyen műszaki akadály áthatolhatatlan lenne. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztria adott esetben megakadályozza a migránsok belépését az országba, Magyarország pedig, ha átengedi őket, akkor csak azt éri el, hogy megszűnik a schengeni övezeten belüli státus, így újra sorba kell majd állni a határokon. Hende Csaba közölte, elegendő mennyiségű befogadóállomás van az országban, amelyek a hírekkel ellentétben nem telítettek, mert a migránsok nem hajlandóak ott maradni. Elmondta még, hogy a honvédelmi törvény értelmében jogellenes parancsot a katona nem köteles végrehajtani, békés tömeg ellen fegyvert használni pedig jogellenes, azt csak önvédelmi helyzetben tehetik meg.

Vas Imre előterjesztői zárszavában összegezte a vitában elhangzottakat, és közölte: a középutat szerették volna megcélozni, így az emberiesség és humanitárius kötelezettségeiknek is eleget akarnak tenni, de biztosítani akarják a magyar határ rendjét is.

A felszólalást követően Sneider Tamás levezető elnök lezárta az általános vitát.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték