Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Balog: a közösségépítő intézmények az oktatás bástyái
Balog: a közösségépítő intézmények az oktatás bástyáiSopron, 2016. április 1., péntek (MTI) - A közösségépítő intézmények a magyar oktatás erős bástyái, mert az együttlét a közösségben erősíti a társas kapcsolatokat - mondta az emberi erőforrás miniszter pénteken a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 650 millió forintos felújításának és kibővítésének első üteme átadó ünnepségén.

Balog Zoltán kifejtette: az egyházi fenntartású köznevelési intézmény tevékenységének súlya és értéke van az életben.
Míg a rendszerváltás előtti negyven évben egy ilyen oktatási intézményben tanulni mínuszt jelentett, ma egyértelműen pluszt - jelentette ki. Ma 230 ezer gyerek tanul egyházi köznevelési intézményben, és míg 2010-ben 400, jelenleg 1070 ilyen intézmény van Magyarországon - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: a hit és a tudás
összekapcsolódik, és ami összetartozik, azt nem szabad szétválasztani.

Az egyházi intézmények a versenyképes tudást, modern műveltséget, a hagyományok, a kultúra, a hit és az erkölcsi ítélőképesség elsajátítását biztosítják, amelyek egymást erősítik, s ha Magyarországon egyre több olyan iskola lesz, ami ezt a sajátos szellemiséget átveszi és közösséget épít, akkor az összetartozást is erősítik. Az összetartozás pedig a boldog és sikeres élet titka - zárta a miniszter. Kovács András, az iskola igazgatója beszédében felidézte, hogy Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára 2014. szeptember 18-án jelentette be, hogy kormányzati támogatással elindulhat az iskola felújítása és bővítése.

Hozzátette: a tervek elkészítése után a kivitelezés 2015. júniusában kezdődött el. A két épületszárnnyal rendelkező intézmény Orsolya téri szárnyának a tetőterét építették be, amelynek következtében mintegy ezer négyzetméterrel bővült az iskola területe.

Négy tantermet, egy fizika és egy biológia szaktantermet, valamint egy multifunkcionális természettudományi oktatótermet alakítottak ki. Az igazgató az MTI-nek elmondta azt is, hogy a fejlesztés második üteme is az új épületszárnyat érinti majd: kicserélik a közműveket, a beltéri burkolatokat, a nyílászárókat és lefedik a két udvart. A második ütem a nyáron indulhat, szintén kormányzati támogatásból fog megvalósulni, de ennek mértékéről az igazgató egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, mert előkészítés alatt van.

Az Orsolya-iskolában 12 évfolyamon jelenleg 862 gyermek tanul. Az ünnepségen részt vett mások mellett Soltész Miklós államtitkár, Sopron városvezetői és országgyűlési képviselői.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték