Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
ukandroll

volt

balatonsound

efott

vasmarock

alteraba

fezen

sziget

strandfesztivál

campus

MTI

Világhírű zenészek és együttesek lépnek fel az Eszterházi Vigasságokon
Világhírű zenészek és együttesek lépnek fel az Eszterházi VigasságokonBudapest, 2016. április 1., péntek (MTI) - Az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett olyan világhírű előadók lépnek fel a programsorozat tavaszi és őszi fesztiválján, mint Ton Koopman karmester és csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész és Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a magyar Singers Street-tel ad majd koncertet. Az Esterházy-kastélyban immár hagyományosan zajló Eszterházi Vigasságok egyik fontos eleme és küldetése is a kastély jelenének - hangsúlyozta Puskás Imre helyettes államtitkár a programsorozatról tartott pénteki, budapesti tájékoztatón.

Rácz Márton karmester, a programok zenei vezetője kiemelte: a sorozat abban különbözik a hazai fesztiváloktól, hogy itt elsősorban Haydn és a 18-19. századi zeneszerzők műveit hallhatja a közönség, ráadásul azon a helyen, ahol a darabok nagy része először elhangzott.

A sorozat április 15-én a május 28-ig tartó Tavaszi fesztivállal veszi kezdetét, majd június 25. és július 4. között a Régi Zenei Napokkal folytatódik a Filharmónia Magyarország szervezésében. A Budapesti Vonósok XXI. Fesztiváljának július 15. és 24. között ad otthont a kastélypark, Haydn meets jazz címmel a Szabadtéri Színpadon pedig kétnapos dzsesszkoncertsorozatot tartanak augusztus 5-én és 6-án. A Haydn-fesztiválra augusztus 19. és szeptember 4. között kerül sor, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivált pedig szeptember 9. és 18. között rendezik meg. A sorozat az október 1-je és 22. között zajló Őszi-fesztivállal zárul.

A programok összeállításakor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a műfaji sokféleségre, többek között a szélesebb közönséget megszólító műfajokra, illetve azokra, amelyek elsősorban Eszterházához kötődnek. A Tavaszi és Őszi Fesztiválokon az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett olyan előadók lépnek fel, mint a világhírű, korhű hangszeres zenét játszó Ton Koopman karmester és csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész, a Kossuth-díjas Baráti Kristóf és Várdai István, Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a 2012-es tajvani a capella dzsessz világverseny magyar győztes együttesével, a Singer Street-tel ad koncertet.

Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett a kastély rezidens együttese, az Esterházy Hofkapelle játssza a zenekari koncerteket. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezi a fertődi Esterházy-kastélyban a Régi Zenei Napok kurzusait és koncertjeit. Ebben az évben ismét olyan jelentős művészek tanítanak és lépnek föl, mint Malcolm Bilson, Helmuth Rilling, Simon Standage, Nancy Argenta és Ingrid Attrot.

Az augusztusi korhű hangszeres Haydn Fesztivál visszatérő magyar előadói mellett - az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus, az Capella Savaria, az Esterházy Hofkapelle és Vashegyi György, Kalló Zsolt, Rácz Márton - fellép Nicholas McGegan, Monica Huggett, Claire Debono, Enrico Onofri, Thomas Dolié, Julien Chauvin, Alexis Kossenko, Marcus Hoffmann, Pier Luigi Fabretti, Baráth Emőke és Fábri Flóra, Riccardo Doni, Somlai Petra, valamint Mécs Károly.

A Eszterházi Vigasságok Szabadtéri rendezvényén, a Haydn meets Jazz elnevezésű programon minden évben több világhírű magyar és külföldi dzsessz-szólista és együttes ad közös koncertet. Idén a Talamba Ütőegyüttes vendége lesz Horgas Eszter, Tóth Gabi és a Swing á la Django, valamint a Győri Szimfonikus Zenekar.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték