Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Négy távhőszolgáltatónál tárt fel hiányosságokat a számvevőszék
Négy távhőszolgáltatónál tárt fel hiányosságokat a számvevőszékBudapest, 2016. március 31., csütörtök (MTI) - Lezárta az Állami Számvevőszék a Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft., a Kapuvári Hőszolgáltató Kft., a Makói Kommunális Nonprofit Kft. és a Szalkatávhő Kft. ellenőrzését, amelynek során egyebek közt pénzügyi, számviteli hiányosságokat tártak fel - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön. Az ÁSZ a 2011-2014 közötti időszakban értékelte a társaságok közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét.

A Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft. ellenőrzése a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat. A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ellenőrzésekor kiderült, hogy a tulajdonosi jogok önkormányzati érvényesítése és a társaság vagyongazdálkodása alapvetően megfelelő volt, de a szabályzatok kialakítása nem volt teljes körű, valamint a számviteli elszámolásokban előfordultak hiányosságok.

A Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ellenőrzésekor a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat a számvevőszék. A mátészalkai Szalkatávhő Kft. ellenőrzése megállapította, hogy a számviteli szabályozás tartalmi hiányosságai mellett a társaság vagyongazdálkodása alapvetően szabályszerű volt. Több hiányosságot tártak fel ugyanakkor a számvevők a tulajdonosi joggyakorlás területén, az önköltségszámítással és a számviteli elszámolásokkal összefüggésben is, miközben a távhődíjakat nem támasztották alá számításokkal, kalkulációval.

A vizsgálatok megállapításai alapján az ÁSZ a társaságok ügyvezető igazgatóinak és a polgármestereknek javaslatokat tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ folyamatosan végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését - közölték.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték