Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

NFM: javaslat egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozására
NFM: javaslat egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozásáraBudapest, 2016. április 6., szerda (MTI) - Egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozására nyújtott be
szándéknyilatkozatot az Európai Bizottsághoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) márciusban négy ország - Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia - nevében - közölte az NFM szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vasúti folyosó fontos magyarországi ipari központokat és intermodális terminálokat kapcsol össze Közép-Európa tengeri kapujával, Koper kikötővárossal.

A szlovén, szlovák és lengyel régiókon túl összeköttetést biztosít a szerb határhoz is. Az Amber életre hívásával az első új uniós árufuvarozási folyosó alakul ki azóta, hogy egy közösségi rendelet 2010-ben kilenc árufuvarozási korridort hozott létre. Így a szándéknyilatkozat benyújtói vezető szerepet vállalnak a fennmaradt áruszállítási hézagok betöltésében. Az útvonalak számának növelésével pedig fokozzák a teljes vonalhálózat rugalmasságát. Az új árufuvarozási folyosó északon Varsóból és a lengyel-belorusz határtól indul, és délen a szlovén Koperig tart. Magyarországi szakaszai a Rajka - Csorna/Sopron - Zalaszentiván útvonalon vezetnek az adriai kikötőváros felé, Komáromon és Budapesten át pedig Kelebiánál a szerb határig.

A kezdeményezéssel a négy ország fejezi ki közös szándékát a nemzetközi árufuvarozás logisztikai folyamatainak fejlesztésére, a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok ösztönzésére. Magyarország három, kelet-nyugati irányú uniós árufuvarozási folyosó tagjaként az Amber létrehozásával megerősíti pozícióját az észak-déli közlekedési irányba is. Az új folyosó kialakítása hozzájárul az egységes megoldások alkalmazásához, a nagy távolságú közúti forgalom vasútra tereléséhez.

A Nyugat-Magyarországon folyamatban lévő és tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulása után a vasút még vonzóbb alternatívát jelenthet az Alpoktól keletre eső nemzetközi észak-déli árufuvarozás számára - olvasható a tájékoztatásban.


gcv \ gfp
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték