Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Emléktáblát avattak Kállay Miklós tiszteletére
Emléktáblát avattak Kállay Miklós tiszteletéreBudapest, 2016. április 14., csütörtök (MTI) - Kállay Miklós egykori miniszterelnöknek állított emléktáblát Budapesten, a Józsefvárosban a helyi önkormányzat és a politikus családja csütörtökön. A Kállay Miklós 1930-as évekbeli lakóháza, a Horánszky utca 12. előtt tartott ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a néhai kormányfő reálisan mérte fel a Magyarországra leselkedő pusztító eszmék, a nácizmus és a bolsevizmus veszélyeit.
Hozzátette: a történelem sajnos igazolta Kállay Miklós félelmeit, az országot ugyanis bajba sodorták ezek az ideológiák.

A miniszter azt mondta: az egykori kormányfő nehéz, kritikus, sötét időszakban vállalta Magyarország irányításának felelősségét. Úgy fogalmazott: emléke azt üzeni, hogy a reménytelen helyzetekben is meg kell maradnunk embernek, magyarnak. Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere arról beszélt, hogy Kállay Miklós elkötelezett magyar volt, akit mély emberség és tisztesség jellemzett.

A politikus tisztában volt vele, hogy az ország gazdasága gyenge, fegyveres ereje pedig jelképes, ilyen feltételek mellett pedig csak az lehetett a célja, hogy kívülálló legyen a második világháborúban - fűzte hozzá. A rendezvényen Kállay Kristóf, a néhai miniszterelnök unokája is részt vett. Ő azt mondta: nagyapja egy ellentmondásos történelmi időszakban volt egyszerre kiváló politikus és kiváló családapa. Megjegyezte: Kállay Miklós mintagazdaságot vezetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjénben, és sok újítását - például árvízvédelmi megoldásait - mások is átvették.

Nagykállói Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között állt a kormány élén, elszegényedett nyíregyházi dzsentricsaládban született 1887-ben. A politikai életbe jogi diplomájának megszerzése után kapcsolódott be: Bethlen István
kormányában kereskedelemügyi államtitkár volt, majd 1932-ben Gömbös Gyula alatt földművelésügyi miniszter lett. Mivel nem értett egyet Gömbösnek a totális állam felé mutató elképzeléseivel, 1935-ben lemondott, és Bethlennel együtt kilépett a kormánypártból.

Valószínűleg mérsékelt politikai nézeteinek és angolbarát orientációjának köszönhette, hogy 1942 márciusában Horthy Miklós kormányzó őt nevezte ki miniszterelnöknek a németek támogatását élvező Bárdossy László utódaként.
Kállay Miklós a saját és az ország lehetőségeihez mérten igyekezett ellenállni a németek követeléseinek, amelyek a zsidókérdés mielőbbi megoldását sürgették.

A miniszterelnök a második világháborúból való kiugrás lehetősége iránt tapogatózva felvette a kapcsolatot a britekkel és az amerikaiakkal. A Kállay-kettős, vagyis az angolszászok és a németek közötti hintapolitika azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Adolf Hitler német kancellár zöld jelzést adott Magyarország 1944. március 19-ei megszállásának.

A német megszállás után Kállay Miklós a török nagykövetségre menekült, de azt a nyilasok követelésére 1944 novemberében kénytelen volt elhagyni. Letartóztatták és Sopronkőhidára, majd Mauthausenbe, később pedig Dachauba vitték, ott érte a világháború vége. Nem tért többé vissza Magyarországra, Capri szigetén, majd az Egyesült Államokban élt 1967-ben bekövetkezett haláláig. Hamvait 1993-ban szállították szülőföldjére.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték