Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Az MNB megbírságolta a Sopron Bankot
Az MNB megbírságolta a Sopron BankotBudapest, 2016. április 19., kedd (MTI) - Az MNB kedden közzétett határozatában összesen 28,7 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A feltárt jogsértések azonban nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a Bank megbízható működését, tették hozzá. A hivatalból indított felügyeleti ellenőrzés keretében 2012. december 31-től vizsgálta a Sopron Bank tevékenységét a jegybank.

Az MNB kötelezte a Sopron Bankot, hogy a feltárt hiányosságok megszüntetésére szeptember 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket és erről számoljon be a jegybanknak. A felügyeleti hatóság arra kötelezte a pénzintézetet, hogy gondoskodjék a belső szabályozás, a számviteli eljárások, az ellenőrzési tervek, a fedezetkezelési és eszközminősítési folyamatok fejlesztéséről, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljeskörűségéről.

A banknak teljeskörűen meg kell felelnie a jogszabályoknak a szavatoló tőke és a tőkekövetelmény kiszámítása, az értékvesztés és a kamatok elszámolása terén. Az informatikai rendszerek működése során, valamint az
értékbecsléseknél pedig be kell tartania a szakmai előírásokat. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.

Súlyosító körülményként értékelte a jegybank a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve azok jelentős - egyes esetekben magas - kockázati besorolását is. Enyhítő körülményként vette viszont figyelembe az ellenőrző hatóság a bank együttműködő magatartását, valamint azt, hogy az ügyfelek érdekét nem érte sérelem.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték