Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Megerősítené ukrajnai és afganisztáni jelenlétét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
Megerősítené ukrajnai és afganisztáni jelenlétét a Magyar Ökumenikus SegélyszervezetBudapest, 2016. május 31., kedd (MTI) - A magyarországi fejlesztéseken túl egy iraki iroda megnyitását, valamint ukrajnai és afganisztáni jelenlétének megerősítését tervezi a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László elnök-igazgató kedden Budapesten, a szervezet ünnepi közgyűlésén, ismertetve az elmúlt év eredményeit és a 2016-os terveket úgy fogalmazott, a 2015-ös év fő üzenete az volt: esélyt az esélyteleneknek. Az alapító egyházak képviselői és a szervezet munkatársai előtt elmondta, a segélyszervezet munkájának fő iránya a családok megsegítése, de van két másik fontos terület is, amelyről kevesebb szó esik.

Az egyik a munkanélkülieknek nyújtott segítség, amely képességfejlesztést is jelent, hogy mindenkinek a leginkább megfelelő munkakört találják meg. Emellett kiemelt szerephez jutnak a foglalkoztatási programok, foglalkoznak háztáji gazdálkodással, kerámiakészítéssel és varrással is. A másik kiemelt terület, ahol hiánypótló ellátást végeznek, a bántalmazottak, a párkapcsolati erőszakot elszenvedett emberek segítése - tette hozzá.

Ezeken kívül szenvedélybetegekkel is foglalkoznak, folyamatban van egy kutatás, amelyet többek között a Debreceni Egyetemmel végeznek, és amelynek keretében az országba bekerült új drogokat próbálják felderíteni és elemezni, de a szerencsejáték-függőket is segítik. A fejlesztések közül kiemelte a családok miskolci és orosházi átmeneti otthonának felújítását, a kastélyosdombói szociális gazdaság kiépítésének folytatását, a gyulai éjjeli menedékhely és átmeneti szállás fejlesztését, a soproni új szociális és fejlesztőközpont létrehozását, valamint a Budapesten átadott Országos Koordinációs és Önkéntesképző Központot.

Az idei tervek között említette, hogy Kastélyosdombón sajtmanufaktúrát létesítenek, Budafokon országos logisztikai központot hoznak létre, Csepelen gyermekeknek és fiataloknak alakítanak ki fejlesztőházat és országos segélyközpontot adnak át, Miskolcon új közösségi teret terveznek a családok átmeneti otthonába, Kaposváron pedig a gyerekek korai fejlesztésével foglalkoznak majd. Lehel László a szervezet nemzetközi munkáját ismertetve elmondta: kiemelt terület Ukrajna, ahol eddig 24 ezer embernek tudtak segíteni mintegy négyszázmillió forint értékben.

A Nyugat-Balkánon a két évvel ezelőtti árvíz után vettek részt az újjáépítésben, Afganisztánban együttműködnek az ENSZ
Világélelmezési Programjával (World Food Programme), Nepálba pedig a földrengés után pénzadományt juttattak el. Idén tervben van egy iraki iroda megnyitása, az ukrajnai és az afganisztáni jelenlét megerősítése - fűzte hozzá. A migrációval kapcsolatban közölte, jelen volt a szervezet a befogadó állomásokon, a határátkelőknél és a szomszédos országokban, és kiemelten foglalkoztak az érkező gyerekekkel.

Megjegyezte, sok kihívással szembesültek a szervezet munkatársai és önkéntesei, eddig ugyanis ilyen jellegű vándorlással még nem találkoztak, és úgy látják, ezt a problémát humanitárius módon már nem lehet kezelni. John Nduna, a mintegy száznegyven, egyházi hátterű karitatív szervezetet összefogó, genfi székhelyű szövetség, az ACT Alliance főtitkára elmondta, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nagyon régi és folyamatosan aktív tagja a szervezetnek, szinte az egyik alapítója. A magyar segélyszervezetet méltatva azt mondta, az mindig jól tudott alkalmazkodni a kihívásokhoz, képes kreatívan és nyitottan gondolkodni.

A szervezetet Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat néven 1991-ben - első kelet-európai segélyszervezetként - hozták létre az újjáalakult Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsába tömörült egyházak és magánszemélyek. Nevét 2004-ben módosították Magyar Ökumenikus Segélyszervezetre, megalakulása óta Lehel László evangélikus lelkész a vezetője. A honlapjukon feltüntetett adatok szerint évente mintegy hetvenezer adag ételt osztanak ki, húszezer segélycsomagot juttatnak el nélkülöző családoknak és ezer fedél nélkülinek nyújtanak menedéket. Az elmúlt huszonöt évben számos humanitárius szolgálatban vettek részt a világ különböző pontjain, a katasztrófa sújtotta vagy háború dúlta térségekben, 1991 óta legalább 36 országban nyújtottak segítséget.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték