Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Múzeumok éjszakája - Barokk hangulat Fertődön, éjszakai séta a Fertő-Hanság területén
Múzeumok éjszakája - Barokk hangulat Fertődön, éjszakai séta a Fertő-Hanság területénSopron, 2016. június 24., péntek (MTI, fotó: eszterhaza.hu) - A Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünneplő Szombathely lesz a díszvendége a fertődi Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontnak a Múzeumok éjszakáján, ahol a programok a barokk jegyében zajlanak. A Fertő-Hanság Nemzeti park területén pedig a Hany és a fertői tájegység éjszakai élete figyelhető meg szombaton. Kiss-Szabó Renáta, az Eszterháza Központ marketing osztályvezetője az MTI-nek elmondta: idén a fertődi Eszterháza Központ és Szombathely egymás rendezvényein mutatkozik be.

Így a Múzeumok éjszakáján a Savaria Történelmi Karneválon is felvonuló legionáriusok az Esterházy-kastélyban táboroznak le, sőt a Pál-majorban sátrat is vernek. Ott este 9 óráig fegyverbemutató, viseletpróba várja az érdeklődőket. A francia parkban ugyanakkor Szent Márton és a koldus címmel 20 perces élőszobor-előadás lesz délután. Hozzátette, hogy a szombati programok a barokk időutazás jegyében zajlanak Fertődön. A Cziráky Margit-rózsakertben 10 órától múltidéző régi képeket vetítenek a kastélyról.

A Tiszttartói házban 14 órától látogatható majd a barokk színháztörténeti tárlat, amely az Esterházy Fényes Miklós korabeli fertődi operavilágot eleveníti meg. Egyúttal kiállítás nyílik Hefele 300 címmel Melchior Hefele barokk építész születésének 300. évfordulója alkalmából. A Szombathelyi gyűjtemény egy hónapig látható Fertődön. Az osztrák építész nemcsak Vas megyében, hanem az Esterházy-családtól is kapott megbízásokat. Este hét órakor nyitják ki a kastély kovácsoltvas főkapuit, ezzel szimbolizálva, hogy indul a Múzeumok éjszakája. A díszudvarba érkezőket barokk viseletbe öltözött nők és férfiak fogadják. Éjfélig barokk stílusú francia búrokat mutatnak be a kastélymúzeumban. 20 órától az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad koncertet, majd zenére komponált fényjáték színezi meg a fertődi kastély főhomlokzatát, befejezve a barokk időutazást Eszterházán - közölte Kiss-Szabó Renáta.

Mészáros Krisztina oktatási szakreferens az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén két helyszínen lesznek rendezvények a Múzeumok éjszakáján. Mindkét majorban este 8 órától kezdődnek az egyrészt helytörténeti, kultúrtörténeti, másrészt a tájegység természeti értékeit bemutató programok. Sarród mellett a nemzeti park bemutató majorságában, a László majorban például képes bemutatót láthat a közönség az Esterházy-majorok életéből.

A főúri család egykori gazdasági központjában éjszakai sétára is várják az érdeklődőket, akik megfigyelhetik az udvaron élő jószágokat. Terveznek még denevérdetektorozást is. A nemzeti park dél-hansági tájegységében, Öntésmajor településen lesznek még programok: ott a csaknem 100 évig működött hansági vasút történetéről vetítenek filmet, emellett éjszakai tárlatvezetésen meg lehet figyelni a Hany késői órákban aktív fajait. Előzetes regisztráció nem szükséges, az este 11 óráig tartó programokhoz mindkét helyszínen menet közben is lehet csatlakozni - mondta Mészáros Krisztina.Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték