Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Megkezdődött a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny Debrecenben
Megkezdődött a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny DebrecenbenDebrecen, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Énekelve vonultak be a kórusok a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál megnyitójára a debreceni Református Nagytemplomba csütörtök délután. A találkozót tizenkét ország 20 kórusának részvételével rendezik meg július 7. és 10. között a cívisvárosban. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékezetett rá: a nemzetközi kórusversenyt a száz éve született Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította, az elsőt 1961-ben rendezték. A kórusverseny eltérő hagyományok, kulturális karakterek seregszemléje, ahol a minőség az értékelés legfőbb szempontja - mondta.

Papp László a kórusverseny megnyitóján megemlékezett a napokban elhunyt Tréfás György operaénekesről, a város díszpolgáráról, aki nemzetközivé szélesedett pályáját maga is kórusénekesként kezdte. A polgármester a Bartók kórusverseny tiszteletbeli nagykövete címeket is átadott a megnyitón. A rangos találkozó támogatásáért, népszerűsítéséért mások mellett átvehette a díjat Hoppál Péter karnagy, az Emberi Erősforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára is. Hoppál Péter az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elismeréssel szólt arról, hogy Európa öt legfontosabb kórusfesztiváljának egyikét 1960 óta sikeresen rendezik meg Debrecenben.

Utalt arra, hogy az idei esztendőt Bartók Béla születésének 135. évfordulója tiszteletére a kormány Bartók-évvé nyilvánította. A kórusverseny megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 36 millió forint támogatást biztosított, ebből 25 milliót a Bartók-év megünneplésére elkülönített forrásból - közölte az államtitkár. A Bartók kórusversenyen öt kategóriában - gyermek-, ifjúsági, egynemű karok, kamarakórusok és vegyeskarok - mérik össze tudásukat a résztvevők. Valamennyi kórusnak kötelező és szabadon választott művekből összeállított programot kell előadnia, és kortárs magyar művet is be kell mutatnia.

Magyarországot Sopronból a Kórus Spontánusz vegyeskara, a debreceni Lautitia kórus gyermekkara és ifjúsági kórusa, valamint a szintén debreceni Kodály Zoltán ifjúsági vegyeskar képviseli. Érkeztek kórusok Indonéziából, Németországból, Szlovéniából, Oroszországból, Japánból, Lettországból, Észtországból, Izraelből, Hongkongból, Olaszországból és Ukrajnából is. A kórusversenyt a szervezők igyekeznek minél közelebb vinni a debreceniekhez: a kórusok a város közösségi terein, templomokban, utcai
villámkoncerteken is fellépnek, és jótékonysági hangversenyeket is adnak kórházakban, idősotthonokban.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a találkozó beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: az elmúlt ötvenöt évben a Bartók kórusverseny komoly rangot vívott ki magának. Amelyik kórus Debrecenben elnyeri a nagydíjat, annak általában ezzel együtt elindul a világkarrierje is, hiszen automatikusan résztvevője lesz a következő évi Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenynek. A Bartók kórusverseny nyitó- és nagydíjas hangversenyét, valamint a zárókoncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték