Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Haydn-fesztivállal folytatódik az Eszterházi Vigasságok programsorozata Fertődön
Haydn-fesztivállal folytatódik az Eszterházi Vigasságok programsorozata FertődönFertőd, 2016. augusztus 16., kedd (MTI) - A korhű hangszereket megszólaltató Haydn-fesztivállal folytatódik pénteken a fertődi Eszterházi Vigasságok programsorozata, a szeptember 4-ig tartó koncertekkel Joseph Haydn zeneszerző életműve előtt tisztelegnek egykori otthonában. Mint az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, a bécsi klasszikus zene nagy mestere harminc évig élt és alkotott a fertődi Esterházy-kastélyban. A fesztivál nyitó hétvégéjén, pénteken a nemzetközi zenészekből álló Esterházy Hofkapelle Haydn párizsi bemutatóinak helyszínét, az Olympique Lodge-t és annak fényűző zenei életét idézi meg Julien Chauvin francia hegedűművész vezetésével.

Szombaton, augusztus 20-án a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Haydn két késői remekművét, a 104-es London szimfóniát és a Harmoniemesse-t játssza. Mindkét darabot Vashegyi György vezényli majd. Másnap a francia Les Ambassadeurs zenekar skót népdalok feldolgozásait adja elő korhű hangszereken, Roslin kastélya címmel. A zenekart Alexis Kossenko vezeti, a koncerten Claire Debono szoprán, Jeffrey Thompson bariton és Thomas Doilé tenor énekesek működnek közre.

Augusztus 26-án az osztrák Pandolfis Consort Mécs Károly Kossuth-díjas színművésszel egy korabeli, hiteles vonóskvintett-átiratban adja elő Haydn 1797-ben írt, Teremtés című művét. Másnap Haydn és tanítványa, Ignaz Pleyel 1791-92-es londoni vetélkedésének versenyművei csendülnek fel a Marionettszínhában. A koncerten az Eszterházy Hofkapelle működik közre, a darabokat Rácz Márton vezényli. Augusztus 28-án The Spirit's Song címmel Mozart, Haydn és Schubert természet ihlette dalai csendülnek fel a kastélyban. A hangversenyt Baráth Emőke szoprán előadásában hallhatja a közönség, akit Fábri Flóra kísér zongorán.

Szeptember 2-án a zeneszerző korai alkotói korszakából csendülnek fel darabok. A Mesteri felfedezés című hangversenyen az olasz Enrico Onorfi, Marco Frezzato, Riccardo Doni és Kertész Ágnes lépnek színpadra. Szeptember 3-án, szombaton a siker két arca címet viselő hangversenyen Haydn és Schubert műveit adja elő Nicholas McGegan karmester vezényletével a Capella Savaria együttes. A koncerten hegedűn szólót játszik Kalló Zsolt.

A fesztivál záró napján, szeptember 4-én a Haydn és a cigányok című hangversenyen Monica Huggett hegedű- és Somlai Petra fortepiano-művész mutatja be Haydn és kortársainak magyar ízlés szerint fűszerezett táncait és műveit. Az Eszterházi Vigasságok programsorozata idén október 22-ig tart a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol szeptember 9. és 18. között rendezik a VIII. Haydn Vonósnégyes Fesztivált, október 1. és 22. között pedig az Őszi fesztivált.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték