Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Mintegy 3,5 milliárd forintból újulhat meg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
Mintegy 3,5 milliárd forintból újulhat meg az MTA Kísérleti Orvostudományi KutatóintézetBudapest, 2017. január 17., kedd (MTI) - Mintegy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból kaphat új épületet az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (MTA KOKI) - jelentette be Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a frissen
átadott Humán Tudományok Kutatóházában kedden Budapesten. Kiemelte azt is: tervezik az MTA fővárosi székházának felújítását is. A 3,5 milliárdos kormányzati támogatásból új kutatóház épül az MTA KOKI mostani épületének szomszédságában. A beruházást az tette szükségessé, hogy a kutatóintézet régi, korszerűtlen tömbháza egy hatalmas költségekkel járó felújítás esetén sem felelne meg a mai igényeknek - hangsúlyozta Török Ádám, az MTA főtitkára, aki szerint az idén kezdődő beruházás várhatóan 2019-ben fejeződhet be.

Az MTA KOKI - amelynek korábban Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke volt az igazgatója, 2002 óta pedig Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke vezeti - a központi idegrendszeri betegségek kutatásának világszerte elismert műhelye. 2016-ban az intézet három kutatója is elnyerte a legnevesebb uniós kutatásfinanszírozási alap, a European Research Council (ERC) támogatását.

Török Ádám elmondta: a további idei beruházások között van az MTA Nyelvtudományi Intézete és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja soproni épületének felújítása. Befejeződhet idén az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont korábban megkezdett felújítása is. A kormány 6,8 milliárd forinttal támogatta a Humán Tudományok Kutatóháza felépítését a főváros IX. kerületében, a Tóth Kálmán utcában. A négy részből álló, több mint 21 ezer négyzetméter alapterületű épületben mintegy 750 szakember dolgozhat, a dolgozószobák mellett könyvtárat, konferenciatermet, régészeti laboratóriumokat, tárgyalókat, közösségi tereket, teakonyhákat és éttermet is kialakítottak - mondta el Török Ádám, aki szerint az új épület korszerű követelményeket biztosít az akadémiai kutatók számára.

A Humán Tudományok Kutatóházába az eddig a budai Várban működő kutatóközpontok, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) egyes intézetei és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK) költöznek. Emellett az új épületben kap helyet az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA KRTK), valamint az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye is. Török Ádám újságírói kérdésre kitért arra is: a költözést a közbeszerzési eljárások visszás szabályozása nehezítette meg, ezért egyelőre még nem állnak rendelkezésre az épületbe szánt új bútorok. A csúszás miatt az MTA KRTK várhatóan nyáron költözik be az új tömbbe.

Az MTA várbeli épületeinek - Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlannak - az értékesítését 2016 decemberében hagyta jóvá a köztestület elnöksége 9,4 milliárd forintos áron az állam részére. Az összeget az MTA székházának felújítására fordítanák. A felújítás részeként a székházat egybenyitnák az MTA Könyvtár és Információs Központnak helyet adó, mögötte álló épülettel és új kiállítótereket alakítanának ki az akadémia irodalmi és művészeti kincseinek bemutatására - mondta el a sajtótájékoztatón Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Mindezek mellett 6 milliárd forinttal támogatja az állam a martonvásári kastélyparkban felépülő Agrár-innovációs Centrum létrehozását, új műszerekre további 3 milliárdot költhet az MTA. Ezenfelül 800 millió forint áll rendelkezésre az agrárkutatás céljait és eredményeit modern tudománykommunikációs eszközökkel bemutató új látogatóközpont megvalósítására és a környezetében lévő Brunszvik-kert rekonstrukciójára - közölte Barnabás Beáta.

Az új centrum fogadja be az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának (MTA ATK) jelenleg több telephelyen működő intézeteit, így a Mezőgazdasági Intézet mellé költözik a Növényvédelmi Intézet és a Talajtani és Agrokémiai Intézet is. Barnabás Beáta kiemelte: a világszínvonalú műszerpark és a különböző területeken dolgozó kutatók egy helyszínre költözése kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a globális klímaváltozással együtt járó extrém időjárási körülményekhez alkalmazkodni képes gabonafajták nemesítésének lehetőségeit kutassák.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték