Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Muzsikás-turné Bartók és Kodály műveivel, népzenével, tánccal
Muzsikás-turné Bartók és Kodály műveivel, népzenével, tánccalBudapest, 2017. április 3., hétfő (MTI) - Különleges műsorral indul országos turnéra pénteken a Muzsikás. A népszerű együttes Allegro Barbaro című programjában, amelyben Bartók és Kodály művei hangzanak el, a zongora mellett megszólalnak a népi hangszerek, a produkciót énekesek és táncosok egészítik ki. Egységes koncerteket szeretnénk, amelyeken a darabok a lehető legtermészetesebb módon folynak egymásba. Ezzel a műsorral sokat utaztunk már a világban, de a mostani változat kicsit új, az egész jobban összekapcsolódik, mint a korábbi verzió - mondta Hamar Dániel, a Muzsikás vezetője, bőgőse az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A csapat korábban Jandó Jenő zongoraművésszel dolgozott együtt ebben a műsorban (a mostani turnén május 30-án a pécsi Kodály Központban lépnek fel együtt), ezúttal a friss Liszt-díjas Füleki Balázs lesz a turnén a Muzsikás partnere. Fellép még Petrás Mária énekes, valamint Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncos. Hamar Dániel kitért arra, hogy a műsorban olyan darabokat adnak elő, amelyekben az a fajta élmény tükröződik, miért változtatta meg a népzene Bartók életét. Játszanak mások mellett a Gyermekeknek című darabból, a Szabadban ciklusból, bemutatják az Allegro Barbarót és a Román népi táncokat. Kodály Zoltántól a Marosszéki táncok hangzik el.

A műsort a Muzsikás és Fülei Balázs a múlt héten Izraelben adta elő, korábban játszotta Londonban, Prágában, Brüsszelben, és a koncertet óriási sikerrel előadták a New York-i Carnegie Hallban is, akkor Schiff Andrással. A program szerves része a tánc; Hamar Dániel szerint a tánc nemcsak látvány, hanem hangszer is, a lábdobogás ritmusa hozzáadódik a zenéhez. Az előadás során a férfi-nő viszony is előkerül. Egy amerikai kritika szerint a zenénkből kiviláglik, milyen dolog is magyarnak lenni. A világ jól ismeri Bartók és Kodály darabjait, de most az emberek rádöbbennek arra, hogy ezeken a műveken keresztül kicsit a magyar népzenét is ismerik - fogalmazott a muzsikus.

A június 30-ig tartó országjáró körút állomásai között lesz Debrecen, Szolnok, Szeged, Eger, Szombathely, Miskolc, Veszprém, Békéscsaba, Keszthely, Pécs, Dunakeszi, Sopron, Zalaegerszeg, Budafok és Gödöllő. A több mint négy évtizede működő Muzsikás együttesben Hamar Dániel mellett Sipos Mihály és Porteleki László hegedűs, illetve Éri Péter brácsás szerepel.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték