Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Új vezető az Eszterháza fesztiválközpont élén
Új vezető az Eszterháza fesztiválközpont élénFertőd, 2017. május 31., szerda (MTI) - Új vezetője lesz június 1-jétől az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-nek: Töklincz Piroska látja el csütörtöktől a főigazgatói-ügyvezetői teendőket a négy műemlék létesítményt magába foglaló központ élén - közölte Császár Dániel, a társasági portfólió kezeléséért felelős helyettes államtitkár Fertődön, az Építőipari Nívódíjat jelző tábla avató ünnepségén.

Az új főigazgató a Miniszterelnökségtől érkezik és évekig a gazdasági szektorban dolgozott. A fesztiválközpont vezetőjeként irányítása alá tartozik majd a fertődi Esterházy-kastély, a fertőrákosi püspöki kastély, a Sopron-bánfalvi pálos kolostor, a nagycenki Széchenyi-örökség. A korábbi, ideiglenesen megbízott ügyvezető, Egresitsné Firtl Katalin továbbra is marad a Széchenyi-örökség szervezeti egységének a vezetője. A napokban pedig sor kerül a másik három igazgató kinevezésére is - mondta Császár Dániel, aki szerint Eszterháza szervezetileg is megújul.

Virág Zsolt miniszteri biztos felidézte: a 2016-ban Építőipari Nívódíjat kapott, az Esterházy-épületegyüttes részét képező jószágkormányzóság (Kiskastély) felújítását 2012-ben kezdték el és tavaly fejeződött be. A rekonstrukció mintegy 1,5 milliárd forintba került. A miniszteri biztos kitért arra is, hogy 2007 óta 5 ütemben mintegy 6,4 milliárd forint kormányzati támogatást fordítottak a fertődi kastély felújítására, valamint további 500 millió forintot parkrendezésre.

A jövőre nézve pedig két beruházást emelt ki Virág Zsolt: az egyik a fertődi épületegyüttes középső részének a restaurálása, amelyhez 3 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. A másik pedig a nyugati szárny felújításának következő üteme, a lovarda tetejének helyrehozatala, a gránátos ház új funkciójának, egy turisztikai fogadóközpontnak a kialakítása, amelyre közel 2 milliárd forint hazai támogatás fordítható. Mindkettő projektnél az előkészítés elkezdődött, a munkálatok 2018-ban indulhatnak - fűzte hozzá.
Latorcai Csaba helyettes államtitkár a beszédében felelevenítette a fertődi kastély múltját, a magyar kultúrában betöltött kiemelkedő szerepét. Mint mondta, hatalmas feladat a kastély régi fényének visszaállítása és egyúttal a gazdaságos működtetés. Ebben a kormányzatnak kiemelt szerepet kell vállalnia - mondta.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke utalt arra, hogy a nívódíjat 2000-ben alapították és 2016-ban a fertődi jószágkormányzói épületegyüttes felújítása is kiérdemelte. A fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes részét képező jószágkormányzói épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában nyerte el a nívódíjat. A kastélyegyüttes különálló épületcsoportjának kivitelezését mintegy 10 évnyi előkészítői, tervezői és szakértői munka előzte meg. Tavaly 14 építmény részesülhetett Építőipari Nívódíjban. Az elismerést tanúsítvány és az alkotók nevével ellátott bronztábla szemlélteti.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték