Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Füst és por - csodálatos amerikai autók és örült rodeósok
Füst és por - csodálatos amerikai autók és örült rodeósok(13. Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál és a Tyuxi Rodeó Európa Bajnokság, élő bikákkal)

Idén nyáron rendezik meg a 13. Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivált, ahol a legendás tuningjárgányok rajongói mellett, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az autós őrület és a benzingőz mellett biztosított a három nap nyaralás, koncertek, bulik és kikapcsolódás minden korosztálynak. Lélegzetelállító látvány lesz a közel 1500 amerikai autó Európa minden szegletéből, de számos más programból is válogathat a látogató: a fesztivál egyik fénypontja lesz az egyedülálló Élő Bika Rodeó Európa Bajnoki Kupa befejező fordulója.

A Magyar Rodeo Egyesület Magyarországon egyedülálló módon törekszik az Egyesült Államokból származó sportág, a bika rodeo meghonosítására, és hazánkban egyúttal az egyetlen szervezet, mely az amerikai szabályokat és struktúrát követve versenyeket szervez élő bikákkal. De hogyan is néz ki egy ilyen “futam”: A versenyzőnek, vagyis “ridernek” egy kalodából kiindulva 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia a bakolásra tenyésztett és nevelt bikán. A szintidő letelte után mind a rider, mind a bika pontokat kap a bíróktól vitalitásuk, agilitásuk alapján. Az összesített ponteredmény alakítja ki a végső rangsort. Nem szabad megfeledkeznünk továbbá a rodeo bohócokról, vagy “bullfighterekről” sem, akik komoly képzést és szaktudást igénylő feladata, hogy a tomboló állat, és az esetleg földre került rider közé vessék magukat, és megelőzzék az olykor halálos sérüléseket.

A sokaknak még ismeretlen Rodeó show-ról Nádor Józsefet, a Tyuxi Rodeó atyját, a Magyar Rodeó Egyesület elnökét kérdeztük. A legendás magyar bullfightert már gyermekként megragadták az indiánok és cowboyok történetei, és álmait később lóháton, majd a bikákat meglovagolva űzte tovább. „Már 30 éve szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozom, így nagyon is jól ismerem ezeket az állatokat. Akik ezt a sportot választják, már kisgyerekként elkezdik az edzést – először birkákon, később 2-300 kilós borjúkon, majd az akár egy tonnás állatokig csak a józanész szabhat határt nekik. A bullfightereket (rodeó bohócokat) az őrültség kell, hogy vezesse. Mikor egy bikát kell eltéríteniük a rider elől, akkor nincs idejük gondolkodni, azonnal kell cselekedni, még ha ez a testi épségük kockáztatásával jár is.” Márpedig ez a sportág legtöbbször ezzel jár. Minden versenyen találkozhatunk csonttörésekkel és zúzódásokkal, de ez a történet szerves része. „A veszélyességük ellenére a bikák mind sporttársak, soha nem vágnánk le őket.” – tette hozzá József. Az is kiderült, hogy a magyarok igencsak jó hírnévnek örvendhetnek, ami a rodeót illeti. A jelenlegi Európa bajnok hazánk fia, Bernáth Márton, aki „Suffering” hátán nyerte el a címet 2013-ban.A Magyar Rodeo Egyesület fontosnak tartja az állatok védelméről is szót ejteni. Sokan támadják a sporttágat, állatkínzással vádolva a ridereket és a sporttág támogatóit, holott ez téves feltételezés. A rodeoban szereplő bikák mind vágóhídról “menekített” állatok, akik életét egyértelműen meghosszabította a lehetőség, hogy a sport résztvevői lehessenek. Bárki, akinek van tapasztalata állatokkal tudja, hogy egyetlen állat sem képes magas teljesítményt nyújtani, ha nem egészséges, nincs megfelelően ellátva. Az egyesület lelkiismeretes tagjai versenytársnak, barátnak tekintik az állatokat, és rengeteg energiát, pénzt és szeretetet fektetnek a bikák gondozásába. Az Egyesület büszkén mondhatja, hogy a magyarországi rodeózás 6 éve alatt eddig egyetlen állat sem sérült meg a sportág következményeként.

„Ezt a sportot is csak elhivatottsággal lehet és érdemes űzni, ahogy az összes többit is. Állat és ember együtt edz, erősödik és versenyzik. A ridereket a szerencse párosítja a bikákkal, de egyébként mindenki a legkeményebb, legvadabb ellenfelet szeretné, hiszen így a legnagyobb a dicsőség! A monostori erődben eldől, hogy ki lesz a bajnok, ki lesz 2014-ben az övcsat tulajdonosa” zárta szavait Nádor József.

Az augusztusi show az Amerikai Autós Fesztiválon az Európa Bajnokság utolsó, és legfontosabb állomása. Magyarországon egyedülálló módon, most először lesz a hivatalos európa bajnoki rodeó szabadtéren, így biztosan hatalmas showra számíthatunk. A bikák és a cowboyok pontokért vívott küzdelme felejthetetlen élményt ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valamint a versenyfutamok között vadnyugati stílusú bemutatók és a hazai westernlovaglást felvonultató műsorszámok szórakoztatják a közönséget. A Rodeó EB elődöntője tehát augusztus 8-án pénteken, majd a döntőaugusztus 9-én szombat délután lesz, Komáromban, a 13. Amerikai Autós Fesztiválon.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték