Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

LowRider és Big Foot - a táncoló autóktól az óriásokig
LowRider és Big Foot - a táncoló autóktól az óriásokigA 13. Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál nappali programjai

Az autócsodák szerelmesei egyértelműen izgatottan várják a Fesztivált augusztusban, azonban érdemes a felvonuláson és koncerteken túl a többi programra is vetni egy pillantást, hiszen a szervezők minden korosztálynak, minden napszakra izgalmas és tartalmas időtöltést kínálnak.

Péntek délután 4 órától bepillantást nyerhetünk a furcsa, ugráló autók világába, a Lowrider bemutató keretében. Ezek a járgányok nem sebességükről vagy lóerőik számáról híresek: egyediségük az autóknál nem megszokott mozgásukból ered. A lowridereket távirányító segítségével különböző táncmozdulatokra késztetheti a gazdájuk, ami lássuk be, a legtöbb autótól szokatlan látvány. Az idei fesztiválon tiszteletét teszi az Európa-bajnok csapat is. Az autók hiphopposokat megszégyenítő bemutatóját a fesztivál pénteki és szombati napján nézhetik meg a látogatók.

Az a mozgékony lowridereknél egy kicsivel nagyobbak a Big Foot Show sztárjai. A szombat esti autótaposás a méretekről és az erőről, meg kicsit a pusztításról szól. A túlméretezett kerekeken guruló Big Foot két rozzant autót egyenget addig, míg azok a földdel lesznek egy szintben. Az “eredeti” Bigfoot 1975-ben kelt életre gazdája, Bob Chandler keze által, aki a család Ford F-250-es 4-kerék meghajtású családi járgányát alakította át, és egyre gyakrabban barangolt vele az utakról letérve, árkon-bokron át, hatalmas kerekein. Azóta az Egyesült Államokból kiinduló látványossággá váltak a monstertruck, vagyis szörnyautók show-i, ahol rendszerűen jobb napokat látott roncsautók húzzák a rövidebbet, amikor az óriások kilapítják őket, ámulatba ejtve a közönséget. Békési Róbert, a fesztivál főszervezője mondott pár szót a lowriderekről hazánkban: „Magyarországon még kétség kívül gyerekcipőben jár a lowriderek gyűjtése és tuningolása, legfeljebb talán 7 ilyen járgány található itthon. Ennek oka a műszaki vizsgára vonatkozó szabályozás – hazánkban, ha súlyos pénzeket is költ valaki egy ilyen autócsodára és a felszerelésére, valószínűleg akkor sem mehet ki vele az utakra. Ez sokaknak elveszi a kedvét.” Talán ezek a nehézségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikai autósok ilyen rendkívül összetartó közösséget, szinte családot alkotnak. „Körülbelül 4-500 rajongó jár a rendezvényeinkre rendszeresen, itt mindenki ismer mindenkit. Ha segítségnyújtásról van szó, senki nem tétovázik” – fejezte be Békési Róbert.

Akinek a táncoló autók és a bigfoot bemutató nem volna elég, este koncertekkel, napközben pedig további látnivalókkal készülnek az Amerikai Autós Fesztivál szervezői. Az autókat szinte minden elképzelhető kategóriában versenybe bocsátják: összemérhetik erejüket szlalom versenyben vagy épp gumifüstölésben, ahol kivételesen mindenki egyszerre nyomhatja a féket és a gázt… a nyertes pedig az, aki leghamarabb durrantja el a gumit! Ha kidugult a fülünk az előző esti koncert után, akkor érdemes ellátogatni a leghangosabb autók viadalára - a precíz zsűri decibelmérővel pontozza a versenyzőket. Nem feledkezhetünk meg természetesen a fesztivál egyik fénypontjáról, a szombat délben induló nagyszabású autós felvonulásról, ami idén valóban országokon átívelő, hiszen a menet áthajthat Komáromból Komarno-ba. Az ezernél is több gyönyörű amerikai autónak, a bigfoot kerekek csikorgásának és a karosszériák recsegésének mind szem- és fültanúi lehetnek a fesztiválozók a Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválon, augusztus 7. és 10. között,
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték