Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

A hűség városa az 1956-os forradalomban
A hűség városa az 1956-os forradalomban1956. október 21. (vasárnap)
A főiskolai és egyetemi ifjúság a délutáni órákban elhatározta, hogy egyhangúlag csatlakozik a budapesti műszaki egyetemisták követeléseihez.

1956. október 22. (hétfő)
Kilépnek a DISZ-ből és megalakítják saját ifjúsági szervezetüket, a MEFESZ-t.

1956. október 23. (kedd)
A főiskolai és egyetemi hallgatók - a lengyel nép iránti szolidaritásuk kifejezéseképpen méltóságteljes és néma tüntetést rendeztek Sopronban.

1956. október 24. (szerda)
A Győr-Sopron Megyei Hírlap közlölte a „soproni pontokat” - az ifjúság követeléseit. A MEFESZ ígéretet tett arra, hogy idegenek nem lépnek az egyetem területére. Biztosítják a nyugalmat és folytatódik az oktatás.

1956. október 25. (csütörtök)
A parlamenti véres sortűz és más atrocitások miatt, a közhangulat a városban felforrósodott. Sopron több pontján megkezdődött a szovjet elnyomás jelképeinek (vörös csillag, vörös zászló) eltávolítása.

1956. október 26. (péntek)
A mosonmagyaróvári vérengzés hírére, 300-400 fős munkástömeg a Kis Várkerületen ledöntötte és szétverte a szovjet hősi emlékművet.

1956. október 27. (szombat)
A Soproni Egyetem MEFESZ Bizottság már az előző nap tájékoztatta a város dolgozóit, hogy 27-én délelőtt 10 órakor kerül megválasztásra Sopron Város Ideiglenes Nemzeti Tanácsa.

1956. október 28. (vasárnap)
A soproni határon és a GySEV pályaudvaron megkezdődött a nemzetközi Vöröskereszt és más segélyszervezetek küldeményeinek átrakása, és fővárosba irányítása.

Október 29. (hétfő)
Ezen a napon a Soproni Egyetemi Karok diákjainak, professzorainak és dolgozóinak küldöttsége Győrben tartózkodott. A küldöttség tagjai a győri rádióban kijelentették: „a jelenlegi országgyűlést és kormányt személyi összetételénél fogva nem tartják alkalmasnak az állam vezetésére.”

Október 30. (kedd)
A hallgatóság fokozatosan felfegyverkezett. A kőhidai börtön parancsnokától 50 db kispuskát és 20 db pisztolyt kapott a Hun Béla vezette egyetemista küldöttség. Ezen kívül fegyvert kaptak a kőhidai határőrs fegyverkészletéből is. Moór Ferenc ezredes engedélyével az acsádi lőszerraktárból a MEFESZ 400 db puskát, 100 db géppisztolyt, 2 db golyószórót, 1 db géppuskát, 5000 kézigránátot és nagy mennyiségű lőszert kapott.

Október 31. (szerda)
A BBC munkatársai Sopronban is forgattak. Interjúk készültek a főiskola előtt és a Várkerületen. „Sopron a diákok kezén van, a közigazgatás jól működik.” A Soproni MEFESZ bizottság 5000 példányban kinyomtatta „A Csornai, a Soproni Forradalmi Katonai Tanács Felhívása!” c. röplapját.

November 1. (csütörtök)
Tíz soproni hallgató Győrbe utazott, hogy Szigethy Attilának, a Győri Nemzeti Tanács elnökének a segítségére legyenek.

November 2. (péntek)
A Hűségzászlónál, halottak napján, október hősei előtt tisztelegtek a MEFESZ és a Nemzeti Tanács kiküldöttei.

November 3. (szombat)
Az Erdőmérnöki Főiskola, a Bányamérnöki Kar és a Földmérőmérnöki Kar Tanácsa a Bányamérnöki Kar épületében együttes ülésen elhatározta, hogy a három felsőoktatási intézmény Soproni Műszaki Egyetemmé egyesül. Az egyetem ideiglenes rektorává dr. Vendel Miklós professzort választották.

November 4. (vasárnap)
Hajnalban megindult az általános szovjet orvtámadás Budapest és a vidéki nagyvárosok ellen. Kéthly Anna államminiszter Bécsből Budapestre tartva, csak Sopronig jutott el. Delegáció indult Sopronból New Yorkba, az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez. Azt akarták elérni, hogy az ENSZ küldjön rendfenntartó alakulatokat Magyarországra. A BBC adatai szerint Sopronnál november 4-én kb. 5000-en lépték át a határt és menekültek Ausztriába. A hallgatóság közül mintegy 450 fő (ebből 220 erdész) hagyta el hazáját, félve a rájuk váró megtorlástól, a bizonytalan jövőtől. A várost megközelítőleg 50 tanár hagyta el; a főiskoláról 23 oktató családostól az emigrációt választotta. A szovjetek a délutáni órákban megszállták Sopront. A város stratégiai pontjait harckocsikkal őrizték. Szovjet városparancsnokság állt fel Boncsuk alezredes vezetésével. (Részlet ifj. Sarkady Sándor: A soproni MEFESZ az 1956-os forradalomban c. könyvéből (NYME, 2006), fotók: Soproni Egyetem Levéltár)


Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték