Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

Rálépett a gázra a komáromi Amerikai Autós Találkozó!
Rálépett a gázra a komáromi Amerikai Autós Találkozó!Szokták mondani, hogy az amerikai autósok is egy nagy család - amennyiben ez így van, péntekre egy méretes családi összejövetel alakult ki a Monostori erődben, ahol idén is rendezik a fesztivált. A bemelegítő nap után ma folytatódott a helyszín feltöltése, érkeznek a négykerekűek, kétkerekűek és persze az amerikai autózás szerelmesei. Ahogy más “járműves-fesztiválon”, az Amerikai Autós Találkozón sem jellemző az állóvíz: az egyedi járgányok gazdái természetesen meg is szeretnék mutatni, hogy mit tudnak, így a körözés és parádézás már reggeltől folyt az erődben. A fesztiválon új értelmet nyerhet a kifejezés, “valaki még mosdóba is kocsival jár” - bár az erődben nincsenek igazán nagy távok, itt teljesen legális mindenhová kerekeken gurulni! Az időjárás igazán kedvezett a látogatóknak, sokan az egész napot autójukon/autójuk mellett a fűben töltötték, bográcsozással, tollasozással, pihenéssel. Ebéd után végre felavatták a nagysátor különlegesen kialakított színpadát, melynek fő ismérve, hogy sok-sok tonnát is elvisel a deszkáin, amire az érkező résztvevők esetében szükség is van.

Megkezdődött az autóbemutató, ahol mindenki elbüszkélkedhetett kedvencével, és elhangzottak a legszínesebb anekdoták az autókról, például egy igazán szép kort megélt járgányról, amely már 70 éves is elmúlt. Délután 4 órakor kezdődött a sokak által izgatottan várt LowRider bemutató, ahol a négykerekűek mozgáskultúrát váltanak: a speciálisan átalakított járművek távirányítás és sok más kar és kapcsoló vezérlésével komplex táncmozdulatokat mutatnak be. Míg a legtöbb hétköznapi autót csak a kátyúk vagy a fekvőrendőrök dobálják, a LowRiderek építői komoly szakértelmet és számos munkaórát fektetnek abba, hogy kedvencüket felemeljék az aszfaltról. A komáromi erődben tiszteletét tette az Európa bajnok is, egy citromsárga LowRider - a sofőr utasításaira a járgány 3 keréken gurult, jobbra-balra rázta az utasait, és egy alkalommal mind a négy kerekével elrugaszkodott a földtől. Ricsi, a show házigazdája maga is kipróbálhatta, milyen az anyósülésen ülni, ahol kézzel-lábbal kell küzdeni, hogy ne (nagyon) fejeljük le a plafont. A mai két autót holnap újabbak követik a LowRider bemutató második felvonásában.

Az első napok során kiderült, hogy sokan tévhitben voltak a bikarodeóval kapcsolatban. Míg a vásárokból mindannyian ismerjük a mű-rodeó bikát, ami billegésével próbálja a lovasát ledobni, addig a Tyuxi Rodeó valami egészen más. Hazánkban egyedi módon a Magyar Rodeó Egyesület élő bikákkal űzi a sportot, és a komáromi rendezvényen volt pénteken a rodeó EB elődöntője, a döntő pedig majd szombaton lesz. Amilyen békésen pihentek karámjaikban a bikák egész délelőtt, olyan energikusan törtek a ringbe, amikor egy-egy menet elindult. A versenyzőnek, vagyis “ridernek” egy kalodából kiindulva 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia a bakolásra tenyésztett és nevelt bikán. A szintidő letelte után mind a rider, mind a bika pontokat kap a bíróktól vitalitásuk, agilitásuk alapján. Bár voltak csúnya esések, egy rider vagy bika sem sérült meg, és az “utastól” megszabadulva már az állatok is nyugodtan ballagtak ki a pályáról. A nézők, akik testközelből láthatták a rodeót egész biztosan egy életre szóló élménnyel tértek haza. A versengés holnap folytatódik a bajnokság döntőjével 18 órától.

Este aztán megérkeztek a fesztivál első zenei fellépői: fél 8-tól a Best of érkezett, és szokásukhoz híven táncra és énekre invitálták a közönséget. A jól ismert nagydumás rádiósok zenekara most is eljátszotta a biztos közönségkedvenceket: volt Repül a bálna, Valami Amerika vagy KFT Afrikája. A pezsgő hangulatot aztán a Mystery Gang vette át pörgős rockabilly dallamaival, majd a Gesarol következett, és a buli hajnalig folytatódott.
A 30 fokos hőség a sok program lefárasztja a legedzettebb fesztiválozókat is, ezért elkél egy kis pihenés a szombati nap előtt. Délben érkezik majd a nagy felvonulás, újabb LowRiderek, Big Foot autótaposás, gumifüstölés és még sok más!

www.usacar.hu
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték