Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

A Független Diákparlament kiáll a tiltakozó soproni egyetemisták mellett
A Független Diákparlament kiáll a tiltakozó soproni egyetemisták mellettAlig egy hete, hogy a Soproni Egyetem megszüntette az Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) intézetigazgatójának, U. Nagy Gábornak a közalkalmazotti jogviszonyát, és azonnali hatállyal visszavonta vezetői megbízását. A hír nagy tiltakozást váltott ki az intézet diákjainak és tanárainak körében is. A Soproni Egyetem Dékáni Hivatala az ezzel kapcsolatos kérdésünkre adott válaszában a felmentést azzal indokolta, hogy U. Nagy Gábor, az egyetem vezetésének elképzelésivel szemben az AMI jövőjét nem a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának intézményi keretében képzelte/képzeli el. U. Nagy Gábor a történtekre reagálva elmondta, hogy „a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 21/A. §-a szó szerint azt tartalmazza, hogy: A felsőoktatási intézmény átalakulását az intézmény átalakulással érintett szervezeti egysége – legfőbb testületi döntéshozó szerve tagjai kétharmados támogatásával hozott döntésével – önállóan is kezdeményezheti.

Ez alapján jártunk el. Mivel a fenti törvény a "kar" fogálmát nem is tartalmazza, a "szervezeti egység" esetünkben az AMI-t jelenti.” A döntéssel szembeni tiltakozást azonban legfőképp az váltotta ki, hogy az igazgatói állásából való felmentése mellett szakmai indoklás nél-kül szüntették meg U. Nagy Gábor oktatói státuszát.

Az AMI diákjai, tanárai és a szakma is kiáll a menesztett Igazgatóért. Az AMI hallgatói azzal a kéréssel fordultak a Független Diákparlament felé, hogy képviseljük érdekeiket, s biztosítsuk őket támogatásunkról, amennyiben arra lehetőség van. Ennek megfelelően az elmúlt néhány napban felvettük a kapcsolatot az érintettekkel, hogy megismerjük a kialakult helyzetre vonatkozó álláspontjukat.

Az egyetem elismerte, hogy „az intézeti igazgató távo-zása természetes módon változást fog előidézni az AMI életében”, de biztosított minket arról, hogy „az egyetem mindent megtesz azért, hogy ez a változás a hallgatók számára ne legyen hátrányos”. A Dékáni Hivatal válaszában ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy „az egyetem vezetése kész a kompromisszumra, azaz az oktatói státusz visszaállítása lehetséges, de ennek feltétele, hogy az AMI hosszútávon a Soproni Egyetem része maradjon”.

U. Nagy Gábor kérdéseinkre adott válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy „azok az újabb, elgondolkodtató információk, amiket karunk dékánjától hallottunk – miszerint több mint 60%‐ot, azaz közel 400 ezer forintot von el az egyetem hallgatónként és félévenként a művészeti képzések normatív támogatásából – egy gazdaságilag reménytelen és fenntarthatatlan jövő képét vetítik elénk”. Levelében hozzátette, hogy bizonyos jelenségek; „egy folyamatosan erodálódó intézményre utalnak, amiben már nem ismerjük fel magunkat, nem látjuk a céljainkat”. U. Nagy Gábor az AMI jövőjét a két évvel ezelőtt megalakult győri Művészeti Karral kiegészülve képzeli el.

A Független Diákparlamentnek a mindenkori diákság érdekeit kell előtérbe helyeznie, így ebben az esetben is. Minthogy a felek, a kérdéseinkre adott válaszaikban azt közvetítették, hogy szintén a diákság érdekét tartják szem előtt, kérjük, hogy ennek megfelelően járjanak el! A Független Diákparlament szeretné támogatásáról biztosítani az AMI hallgatóit! Kérjük a Soproni Egyetemet, hogy U. Nagy Gábort, feltétel nélkül helyezzék vissza okta-tói állásába, minthogy ez nem csupán a diákság, hanem a tanárok és a szakma egyöntetű követelése is! Továbbá kérjük, hogy az egyetem kezdjen érdemi tárgyalásokat az AMI tanáraival - a hallgatók véleményének kikérésével - az intézet jövőjéről! (Nánai Zsombor Richárd képviselő Független Diákparlament)
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték