Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
MTI

A kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar
A kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől az Osztrák-Magyar Haydn ZenekarSopron, 2016. május 11., szerda (MTI) - A kismartoni (Eisensadt) Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, miután együttműködési megállapodást kötött a kastélyt kezelő Esterházy Magánalapítvánnyal - közölte a magánalapítvány szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az 1987-ben alapított zenekar így állandó fellépési lehetőséget kap és nemzetközi tevékenységét is bővítheti. A rezidens zenekar státuszt maga az együttes kérte, így is kifejezve Haydnhoz és a történelmi helyszínhez való szoros kötődését.

A megállapodás 2020-ig szól és az első évek tapasztalatai alapján meghosszabbítható. Az első koncertet 2017. január 14-én az Esterházy-kastély Haydn Termében adja a zenekar, amelyen Haydn A teremtés című oratóriuma csendül fel Nicolas Altstaedt vezetésével. Az együttműködés keretében a zenekar négy koncertet ad a classic.Esterházy koncert-sorozatban illetve ugyancsak négyszer lép színpadra az új kismartoni őszi fesztiválon. A fesztivált szeptember 7. és 17. között rendezik meg, de hivatalos nevét és pontos programját ősszel hozzák nyilvánosságra.

Az új rendezvénysorozat célja, hogy az eddigi fesztiválformátumok és Haydn-előadások kibővítésével új zenei-tartalmi súlypontokat hozzon létre. A klasszikus zene, a jazz és a pop területén jelentkezik újdonságokkal ez a fesztivál, amelyet felolvasások és
beszélgetések is színesítenek majd. Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám alapította 1987-ben, bécsi és budapesti zenészek részvételével. A közös zenélés lehetőséget nyújtott a felkért muzsikusok számára, hogy a vasfüggöny ellenére művészi és emberi kapcsolatokat alakítsanak ki egymással.

Az együttes a kezdetek óta az Esterházy-kastély Haydn-termében ad koncerteket, Joseph Haydn és más klasszikus zeneszerzők műveit előadva. 2015-ben Nicolas Altstaedt vette át a zenekar művészi irányítását, s megkezdte a zenekar művészi újrapozícionálását, azzal a szándékkal, hogy Haydn és kortársai műveit korhű és magas színvonalú interpretációban hallhassa a közönség. A zenekar középtávú tervei között szerepel, hogy historikus hangszereken is előadják a műveket, emellett szeretnék kibővíteni repertoárjukat egészen a kortárs zeneszerzők műveinek megszólaltatásáig.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték