Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Megkezdődött a Fölszállott a páva balatoni tábora
Megkezdődött a Fölszállott a páva balatoni táboraBalatonakarattya, 2016. július 18., hétfő (MTI) - Mintegy négyszáz gyermek vesz részt a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató műsor egyhetes balatoni felkészítő táborában, amely hétfőn nyílt meg Balatonakarattyán. Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője a tábort egy óriás társasjátékhoz hasonlította. Mint mondta, lesz győztes, aki majd megnyeri a műsort, de a lényeg az, hogy a fiatalok megmutassák tehetségüket és a táborból vagy majd a műsorból hazatérve terjesszék a magyar népi kultúrát.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója kiemelte: a táborban részt vevő generáció az, akik az élő népzenei tudást hordozzák a jövő nemzedékek számára. Hozzátette, ők azok, akik táplálják az egész Kárpát-medencei magyarságot azzal, hogy megmutatják tudásukat. Balogh Júlia, a műsor vezető szerkesztője a felkészítő tábor pozitívumaként nemcsak a jó közösség és a baráti kapcsolatok kialakításának lehetőségét emelte ki, hanem azt is: a gyermekek mindeközben egy jó ügyet szolgálnak a magyar népi kultúra megőrzésével és terjesztésével.

Az egyhetes táborban a gyermekek megismerkedhetnek egymással, a felkészítő mesterekkel, a zsűrivel, a televíziós stábbal és felelevenítik az egykori népi gyermekjátékokat. Lesz métázás, táncos és énekes játékok is. Újdonságként a lányokkal esténként karikázni fognak, azaz saját énekre, egymásba kapaszkodva, egy hatalmas kört alkotva nyitják meg az esti táncházat. Az első napon gömöri és somogyi táncokat járnak, de az élő adásba jutott összes produkció tájegységeit érintik majd. Az MTVA és a Hagyományok Háza által meghirdetett Fölszállott a páva második gyermekévadának területi válogatói májusban és júniusban hét helyszínen zajlottak.

Több mint kétezer gyermek állt a zsűri elé Kapuváron, Szarvason, Szekszárdon, Százhalombattán, Sátoraljaújhelyen, a felvidéki Zselízen és az erdélyi Nyárádszeredán. A Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorba a 6 és 14 év közötti gyerekek négy kategóriában jelentkezhettek: énekes szólisták - énekegyüttesek, hangszeres szólisták - zenekarok, táncos szólisták - táncospárok és néptáncegyüttesek.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték