Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara
Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi KaraSopron, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - A világhírű közgazdászprofesszor, az euró egyik atyjaként ismert Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Közgazdaságtudományi Kara csütörtökön - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel. Az intézmény épületében, a Lámfalussy család tagjainak jelenlétében felavatták az Európai Központi Bankot (EKB) megalapító pénzügyi-gazdasági szakember emléktábláját. Emellett készíttettek Lámfalussy-emlékérmet is Soltra E. Tamás éremművésszel, ezt évente egy alkalommal adják majd át a kari tanács döntése alapján.

A közgazdaságtudományi kar idén márciusban kereste meg a Belgiumban élő Lámfalussy családot. Az özvegy és a szellemi hagyatékot kezelő Christoph Lámfalussy elfogadta a névfelvételi kérelmet. A közleményben idézték Fábián Attilának, a kar dékánjának köszöntőjét, amely szerint a névfelvétellel vállalták, hogy méltó módon gondozzák Lámfalussy Sándor szellemi örökségét. Hozzátette: az
intézményben folyó szakmai munka elismerése, hogy használhatják a professzor nevét.

Lámfalussy Sándor 1929-ben Kapuváron született, majd Sopronban volt bencés diák. 1949-ben Belgiumban telepedett le, ahol a Leuveni Katolikus Egyetemen végezte tanulmányait, ezután Oxfordban szerzett doktori címet. Az amerikai Yale Egyetemen, valamint a Leuveni Egyetemen professzorként tanított. 1976-tól a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági
tanácsadóként, ahol 1985-ben vezérigazgatóvá nevezték ki. Részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, később az Európa Monetáris Intézet első elnökeként komoly érdemei voltak a közös európai fizetőeszköz, az euró megalkotásában és bevezetésében. Szerepet töltött be az EKB megalapításában is.

A közgazdászprofesszor munkásságát a belga király bárói címmel, a francia elnök pedig a Becsületrend parancsnoki fokozatával ismerte el. Lámfalussy Sándor 1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, 2008-tól pedig a Bölcsek Tanácsának tagja. 2001-ben a Corvin-lánc kitüntetettje lett, 2004-ben a közgazdaságtudományi kar előterjesztése alapján a Nyugat-magyarországi Egyetem díszdoktorai közé fogadta. 2013-ban a Magyar Szent István Rend kitüntetést vehette át. 2015-ben hunyt el. Az NymE karán jelenleg több mint ezer hallgatót oktatnak. A jövőben kiemelt szerepet kapnak a pénzügyi-számviteli, turisztikai és idegen nyelvű képzések.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték