Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Soltész: küzdeni kell, hogy ne térjenek vissza a 20. század gyalázatai
Soltész: küzdeni kell, hogy ne térjenek vissza a 20. század gyalázataiSopron, 2017. január 19., csütörtök (MTI) - Küzdeni kell azért, hogy ne térjenek vissza a 20. század gyalázatai - hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Sopronban, a magyarországi németek elűzetésének emléknapján. Soltész Miklós beszédében rámutatott, a magyarok tudják és ismerik, mit jelent egy népnek a megaláztatás, a szétszakítás, a nagyhatalmak békediktátuma. Ismerjük az őket mindig és feltétel nélkül kiszolgáló csatlósok módszereit, ezért küzdünk, hogy a 20. század gyalázatai vissza ne térjenek - fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett, 1945 decemberére elkészült a kitelepítési rendelet, majd 1946. január 19-én kezdődött a magyarországi német nemzetiség száműzése. Hiába tiltakoztak az egyházak vezetői, hiába álltak ki Sopronban is a németek az 1921-es népszavazáson a haza mellett, őket is és utódaikat is ezerszámra elűzték - emelte ki Soltész Miklós. Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány áttelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztosa elmondta, hogy mintegy 210 ezer magyarországi németet kényszerítették a második világháború utolsó évében és azután menekülésre, illetve űzték el szülőföldjéről.

Nem csupán a vagyonukat vették el, kétségbe vonták identitásukat is - mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a Szovjetunióba hurcolt németekről is meg kell emlékezni. A kényszermunka sokuk halálát okozta, tizenhatezren nem tértek haza. A sorscsapások ellenére a magyarországi németség képes volt mindent újrakezdeni - emelte ki. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke felidézte: az Országgyűlés 2012-ben hozott határozatot arról, hogy január 19-e a kitelepítés napja. Abban megfogalmazták azt is, hogy készüljenek olyan tananyagok, amelyekből a fiatalok megismerhetik ezt a történetet. Sajnos ebben nem sok előrelépés történt az elmúlt években - jegyezte meg az elnök.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere - miután felelevenítette az 1946 előtti fontosabb fordulópontokat - arról beszélt, hogy az ünnepség helyszíne, a németek kitelepítésének emlékműve nemcsak a személyes emlékezés színhelye, hanem példázza a száműzöttek hazaszeretetét is, hiszen nem felejtették el sem szülőföldjüket, sem Sopront. 1946. január 19-én Budaörsről indult az első szerelvény, és vitte a kitelepítésre ítélt németeket elsősorban Németország amerikai megszállási övezetébe. A németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján 2013 óta szerveznek megemlékezéseket.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték