Sopron On-line
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
fezen

sziget

strandfesztivál

campus

szin

MTI

Novák Katalin: százmilliárd forint jut bölcsődék és óvodák fejlesztésére
Novák Katalin: százmilliárd forint jut bölcsődék és óvodák fejlesztéséreCsorna, 2017. március 7., kedd (MTI) - Mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre bölcsődék és óvodák fejlesztésére, létrehozására különböző pályázatok keretében - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Csornán, az országos bölcsődei tájékoztató roadshow első állomásán. Novák Katalin hangsúlyozta: a januártól hatályos új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára. 2018 év végéig ugyanis minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Az új szabályozással a kormány célja az, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődét a dolgozni akaró kisgyermekes szülőknek, és szeretnék elérni hogy Magyarországon a bölcsődei helyek száma elérje a hatvanezret - mondta. Beszélt arról is, hogy az elmúlt tizenöt évben minden évben csökkent Magyarország népessége, de a statisztikai adatok szerint tavaly 1,48 század százalékos volt a termékenységi ráta, csaknem húsz százalékkal volt magasabb 2011-hez képest.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy magas színvonalúak a hazai bölcsődék, és a kormány - a munkájuk elismeréseként - az elmúlt időszakban több lépcsőben emelte a béreket. A mintegy kilencszáz felsőfokú végzettségű dolgozó bére a másfélszeresére emelkedett, mert a pedagógusi életpálya szerinti bérezést kapják. A középfokú végzettségűeknél pedig 32 százalékos bérnövekmény jelentkezik.
Fűrész Tünde, a bölcsődei átalakításért felelős miniszteri biztos az új szabályozást részletezve elmondta, hogy intézmény típusú ellátásnak minősül a bölcsőde és a mini bölcsőde, szolgáltató ellátásnak pedig a családi és a munkahelyi bölcsőde.

A bölcsődék 2014 óta a beíratott gyermekek után kapják a támogatást, ennek következtében húsz-harminc százalékkal nőtt a finanszírozásuk. Az új szabályozás keretében az önkormányzatok önállóan, megbízással és társulási szerződéssel is fenntarthatják az intézményeket. A mini bölcsődék pedig, amelyek könnyített feltételekkel működhetnek, elsősorban a kistelepüléseken jelentenek megoldást. A családi bölcsődék - mint a családi napközik jogutódjai - esetében az a legnagyobb változás, hogy a szülő a munkáltatójánál el tudja számoltatni a költségeket.

Munkahelyi bölcsődét vállalkozás, nonprofit szervezet és költségvetési intézmény is létesíthet, ebből a célból a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program hatmilliárd forintos keretösszegére március eleje óta lehet benyújtani a pályázatokat. Azok a vállalkozások, amelyek munkahelyi bölcsődét hoznak létre, csökkenthetik a társasági adójukat - emelte ki a miniszteri biztos. Bónáné Németh Katalin (Fidesz-KDNP), Csorna polgármestere arról beszélt, hogy a város egy új, 84 gyereket befogadó bölcsőde létrehozására pályázott. Az országos tájékoztató roadshow minden megyébe eljut majd.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték